x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dezbaterea legii eutanasierii câinilor fără stăpân, amânată pentru ianuarie 2012

Dezbaterea legii eutanasierii câinilor fără stăpân, amânată pentru ianuarie 2012

14 Dec 2011   •   11:00
Dezbaterea legii eutanasierii câinilor fără stăpân, amânată pentru ianuarie 2012

Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat, pentru 11 ianuarie 2012, discutarea sesizarii depuse de 70 de deputati apartinand grupului parlamentar al PSD si 54 de deputati ai PNL privind neconstitutionalitatea legii eutanasierii cainilor fara stapan.

Legea cainilor fara stapan a fost adoptata pe 22 noiembrie de Camera Deputatilor cu 168 de voturi favorabile, 111 impotriva si 14 abtineri.

Actul normativ prevede ca eutanasierea cainilor fara stapan se va putea realiza dupa ce autoritatile locale consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier. Propunerea prevede si ciparea cainilor, inclusiv a celor care au stapani.

Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti au obligatia de a infiinta in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan.

De asemenea, consiliile locale, respectiv CGMB au obligatia de a amenaja si de a suplimenta din fonduri proprii in functie de necesitati adaposturile publice pentru caini.

Cainii vorfi adapostiti in adaposturile infiintate de consilii timp de 30 de zile, cu exceptia celor revendicati de proprietari. Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de intretinere in cuantumul stabilit prin hotarare de consiliul local.

In cazul cainilor nerevendicati se prevede posibilitatea adoptarii acestora in termen de sapte zile de catre persoane fizice, juridice sau de centrele de adoptie infiintate de organizatiile si fundatiile pentru protectia animalelor.

Pentru adoptarea cainilor din adaposturi trebuie indeplinite o serie de conditii, precum: prezentarea dovezii spatiului cu conditii corespunzatoare de crestere si adapostire, prezentarea dovezii resurselor materiale necesare pentru intretinere, prezentarea acordului asociatiei de proprietari sau vecinilor in cazul adoptarii a mai mult de doi caini, achitarea unei taxe stabilita de consiliul local, inregistrarea imediat dupa adoptie a cainelui in Registrul de evidenta a cainilor cu stapan. De asemenea, proprietarii au obligatia identificarii acestora prin microcipare sau alt mijloc.

Cainii cu varsta de pana la cinci luni vor ramane in adaposturi pana la revendicare sau adoptie, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 12 luni.

Revendicarea, adoptarea si returnarea cainilor in teritoriu se va face numai dupa ce acestia au fost consultati de medicul veterinar de libera practica, deparazitati, vaccinati antirabic, sterilizati si identificati prin microcipare sau alt mijloc de identificare stabilit de Autoritatea Nationala Sanitara, Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. (V.M.)

×