x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dezbaterea privind situaţia statului de drept în România a început în Parlamentul European

Dezbaterea privind situaţia statului de drept în România a început în Parlamentul European

15 Apr 2019   •   20:30
Dezbaterea privind situaţia statului de drept în România a început în Parlamentul European
Sursa foto: Fred MARVAUX

Dezbaterea privind situaţia statului de drept în România a început luni seară în plenul Parlamentului European (PE) reunit la Strasbourg.

Dezbaterea, introdusă pe agendă săptămâna trecută la solicitarea grupului Partidului Popular European (PPE) din PE, a început în jurul orei 19.40 ora României şi va dura aproximativ 45 de minute. Procedura dezbaterii este de Declaraţie a Comisiei Europene şi nu va fi urmată de adoptarea unei rezoluţii.

Grupul PPE şi-a motivat solicitarea către Conferinţa Preşedinţilor, formată din preşedintele PE şi liderii grupurilor politice, prin campania dusă de statul român împotriva candidatului favorit al PE pentru funcţia de procuror-şef european, Laura Codruţa Kovesi, despre care menţionează într-un comunicat de joi că este "inacceptabilă într-un stat membru UE".

Comisia Europeană este reprezentată la dezbatere de comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, iar printre vorbitori se află Ingeborg Graessle (PPE), preşedinta Comisiei pentru control bugetar a PE, şi Judith Sargentini (Verzi/ALE), ambele membre ale echipei de negociere a PE cu reprezentanţii Consiliului UE pentru desemnarea viitorului procuror-şef european, procedură suspendată în această lună din cauza unui blocaj şi care se va relua, cel mai probabil, odată cu alegerea noului legislativ comunitar.

Din partea grupului S&D vor vorbi eurodeputatul austriac Josef Weidenholzer, vicepreşedinte al grupului, dar şi eurodeputaţii români social-democraţi Dan Nica, copreşedintele delegaţiei României la S&D, şi Maria Grapini.

Printre eurodeputaţii români care vor mai lua cuvântul se va mai afla şi Renate Weber, din grupul ALDE, dar şi membrii PPE Cristian Preda şi Siegfried Mureşan. De asemenea, va vorbi în numele grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) eurodeputata Monica Macovei.

Nu în ultimul rând, este posibil ca o parte dintre eurodeputaţii români să se folosească de procedura " Catch the Eye" pentru a lua cuvântul în cadrul dezbaterii.

AGERPRES

×