x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dezertările politice lovesc Guvernul român înainte moţiunii de cenzură (Reuters)

Dezertările politice lovesc Guvernul român înainte moţiunii de cenzură (Reuters)

de Agerpres    |    24 Apr 2012   •   15:34
Dezertările politice lovesc Guvernul român înainte moţiunii de cenzură (Reuters)

Un val de dezertari erodeaza cu repeziciune majoritatea coalitiei de centru aflata la guvernare in Romania, insa aceasta ar trebui sa aiba suficient sprijin pentru a supravietui motiunii de cenzura ce urmeaza sa fie supusa la vot vineri, comenteaza marti Reuters.

Sase parlamentari au demisionat din Partidul Democrat-Liberal (PDL) pentru a se alatura aliantei de opozitie USL in ultima saptamana, reflectand nemultumirea legata de politicile de austeritate si ingrijorarea cu privire la locurile lor din legislativ in perspectiva alegerilor din noiembrie.

Date publicate marti de Parlament au aratat ca USL-ul duce lipsa de doar 13 fotolii pentru a obtine majoritatea de 231 de care are nevoie pentru a inlatura actualul guvern prin motiunea de cenzura a carei principala tema o reprezinta exploatarea gazelor de sist.

Initial, analistii au apreciat ca opozitia nu are aproape nicio sansa de a da jos executivul condus de premierul Mihai Razvan Ungureanu - care a preluat puterea in februarie pe fondul protestelor antiausteritate, preluand mostenirea fostei coalitii. Insa pozitia sa pare din ce in ce mai incerta, noteaza Reuters.

In cazul in care guvernul va iesi infrant dupa votul de vineri, acest lucru ar crea incertitudine cu privire la angajamentul Romaniei fata de Fondul Monetar International, ar putea afecta pietele si ar conduce la o depreciere a leului, noteaza Reuters. 'Aceasta este motiunea de cenzura cu cele mai mari sanse de reusita din mandatul de patru ani, cu toate ca opozitia nu are inca o majoritate', a explicat analistul Bogdan Teodorescu. 'In mod evident, nu pot fi excluse surprizele', a adaugat el.

Sprijinul public pentru PDL, principala formatiune din coalitia de guvernamant, a scazut la mai putin de jumatate fata de alegerile din 2008, in timp ce alianta de stanga USL se bucura, potrivit sondajelor, de suportul a 50-59 la suta din populatie. 'PDL si-a pierdut culoarea politica si identitatea', a estimat senatorul veteran PDL Dorin Paran, care s-a alaturat USL in aceasta saptamana.

Pe de alta parte, potrivit agentiei de presa britanice, premierul Ungureanu inca spera ca cresterea economica, reluata treptat, din a doua cea mai saraca membra a Uniunii Europene ii va da guvernului sau o sansa in scrutinul din noiembrie. Si, in contextul respectarii termenilor acordului cu Fondul Monetar, guvernul sau vrea sa mai relaxeze masurile de austeritate prin marirea salariilor bugetarilor, ceea ce ar putea ridica anumite riscuri pentru obiectivul Romaniei de deficit bugetar de 1,9 la suta din PIB, apreciaza Reuters.

×