x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dezvăluiri: Cum i-a hăituit Kovesi pe procurorii incomozi

Dezvăluiri: Cum i-a hăituit Kovesi pe procurorii incomozi

28 Oct 2014   •   19:37
Dezvăluiri: Cum i-a hăituit Kovesi pe procurorii incomozi
Sursa foto: Razvan Chirita/Agerpres
Şefa DNA, acuzată că a făcut presiuni pentru a şterge urmele în Dosarul Flota
Procuroarea Angela Nicolae a fost audiată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un nou termen al dosarului în care fosta şefă a Biroului de Relaţii Internaţionale din Parchetul General a fost trimisă în judecată de DNA, alături de unul dintre fiii săi, pentru trafic de influenţă. Conform Lumea Jusiţiei, în faţa completului condus de preşedinta Mariana Ghena, Angela Nicolae a făcut ample precizări privind faptele reţinute în sarcina sa, dar nu s-a limitat nici de data aceasta doar la acuzaţiile formulate împotriva sa de procuroarea Mariana Alexandru, pensionată între timp. La finalul audierii, Angela Nicolae a vorbit din nou despre faptul că dosarul său este unul fabricat la comanda şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi despre care a afirmat, invocând Dosarul Flota, că este “un procuror politic”. "Acest dosar a fost fabricat şi prin faptul că eu cunoşteam unele aspecte referitoare la . Îl cunoşteam foarte bine pe fostul procuror şef al Secţiei urmărire penală din DNA, Vasile Drăghici, şi, de asemenea, pe Gheorghe Suhan, fost procuror şef adjunct al DNA. Vasile Drăghici mi-a spus foarte multe lucruri legate de acest dosar, arătându-mi că principalul vinovat e actualul preşedinte. Laura Codruţa Kovesi a venit procuror general al României după Ilie Botoş, care mi-a confirmat cele spuse de Vasile Drăghici, şi cunoştea aceste aspecte ale relaţiei de amiciţie pe care o aveam cu Suhan şi Drăghici. În momentul când a aflat de relaţia de apropiere cu cei doi, a început să facă presiuni asupra mea. Kovesi îl împiedica pe Drăghici să plece în străinătate, deşi eu îl propuneam, spunând că este un tâmpit, că nu ştie limba română, darămite să plece în străinătate. Mi-am dat seama de coloratura ei politică, ea nu a fost un procuror general imparţial, ci unul politic", a afirmat luni Angela Nicolae, în faţa magistraţilor.
Instanţa a fixat termen la 11 noiembrie 2014 şi a rămas în pronunţare cu privire la menţinerea Angelei Nicolae în arest preventiv, măsura dispusă de Completul de 3 şi confirmată de Completul de 5 condus de judecătoarea Livia Stanciu.

Prietenia Codruţa Kovesi- Livia Stanciu
Nu este prima dată când Angela Nicolae aduce acuzaţii grave şefei DNA. Ea a trimis pe adresa Lumeajustitiei.ro mai multe scrisori în care a dezvăluit o serie de abuzuri pretins a fi fost comise de DNA şi de Laura Codruta Kovesi, inclusiv în "Dosarul ALRO". În aceste scrisori, Angela Nicolae a vorbit şi despre o posibila relaţie de prietenie "strânsă" între şefa DNA, Codruţa Kovesi, şi preşedinta instanţei supreme, judecătoarea Livia Stanciu: “Cu siguranţă că a fost o execuţie la comanda unui pluton de încredere, că s-a dorit în primul rând să se dea un exemplu, pentru ca toţi cei care cunosc şi alte abuzuri săvârşite de justiţia băsistă să nu mai vorbească, să le fie teamă că vor fi arestaţi, dar şi pentru faptul că poate Kovesi a realizat că eu ştiu mult mai multe aspecte care o pot discredita şi mai mult, ca de exemplu, cum a ajuns să fie colonel în Armata Română, fără măcar să fi executat stagiul militar, pentru că ea şi-a dorit să primească acest grad, pe care ulterior l-a renegat”. De asemenea, Angela Nicolae a făcut dezvăluiri şi despre perioada în care Kovesi era procuror general al României. “La aceste discuţii purtate de procurorul general al României cu diverşi demnitari şi parteneri străini, am avut posibilitatea să cunosc coloratura politică a acestuia, pentru că, deşi temele discuţiilor erau altele, totdeauna, în mod invariabil, Kovesi făcea referire la anumiţi inculpati, cum ar fi fostul premier Năstase, profesorul Voiculescu sau procuror general adjunct Gabriela Ghiţă, arătând că ei sunt vinovaţi de anumite infracţiuni. Deşi nu se terminase urmărirea penală la unii, iar la alţii, judecata, procurorul general se pronunţa deja pe vinovăţie", a afirmat Angela Nicolae la termenul din 6 octombrie.

Presiuni în Dosarul ALRO

Într-o scrisoare transmisă publicaţiei Lumea Justiţiei la sfârşitul lunii iulie, Angela Nicolae dezvăluia presiunile şefei DNA în dosarul ALRO: "Eram în biroul lui Kovesi (...) Am sesizat că este foarte nervoasă, agitată, şi de două ori a apelat pe secretara sa la interval foarte scurt spunându-i acesteia . Când a intrat în birou Angela Ciurea, Kovesi nu s-a putut stăpâni (deşi eu eram de faţă şi nu eram o persoană de încredere a ei), a ţipat la ea . Dându-şi seama că sunt şi eu acolo, mi-a spus săplec şi să revin ulterior. Am parcurs lungul birou al lui Kovesi şi am auzit pe drum şi între cele două uşi capitonate ale biroului când aceasta o certa pe Angela Ciurea: “De ce a cerut interceptarea unor persoane din dosarul ALRO fără s-o informeze şi că dacă nu este în stare de acest dosar să plece>. Era momentul când Angela Ciurea ajunsese cu cercetările sale la uşa camarilei lui Băsescu, iar anumite persoane nu trebuiau cercetate. La un interval de timp, am văzut-o pe Angela Ciurea pe o banca pe holul Parchetului General şi plângea în hohote. Deoarece aveam o relaţie bună profesională de colaborare cu Angela Ciurea, aceasta mi-a comunicat faptul că i s-a impus să plece din Parchetul General, că s-au făcut presiuni asupra ei de către Codruţ Olaru, procuror şef DIICOT, şi Laura Codruţa Kovesi şi că îi este frică de viaţa ei care este pusă în pericol”.

×