x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Digul ăsta minune e cooperativa «munca în zadar»"

"Digul ăsta minune e cooperativa «munca în zadar»"

de Andreea Tudorica    |    06 Iul 2010   •   00:00
"Digul ăsta minune e cooperativa «munca în zadar»"
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Locuitorii din Galaţi aşteaptă spargerea digului şi inundarea controlată de la Cotu Pisicii ca pe singura lor salvare. Peste 1.400 de pompieri şi jandarmi din aproape toată ţara construiesc digul de peste 4 kilome­tri de pe faleza oraşului Galaţi. În lupta contracronometru li s-au alăturat duminică noaptea şi luni dimineaţă mai mulţi localnici disperaţi şi voluntari veniţi din Bu­cu­reşti.

"Uitaţi-vă cum se infiltrează apa şi deja a ajuns în părculeţ aici, unde vara se plimbă oamenii. Dacă nu se ia repede o soluţie, intră în oraş şi va fi prăpăd", ne spune unul dintre gălăţeni cu sacii în spinare. A venit cu noaptea în cap ca să împiedice viitura. Priveşte cu dez­nă­dej­de la debitul violent al Dunării. Oamenii lucrează în trei schimburi pe mai multe "fronturi" de lucru, pentru că digul de pe faleză trebuie dublat de un altul făcut la stradă.

Un bătrân cu lacrimi în ochi îmi spu­ne că niciodată nu s-au luat măsuri pe termen lung. "Vă rog, spuneţi acolo, la Bucureşti, că dacă scăpăm acum, trebuie făcut un dig, o conso­li­dare gândită, calculată ca să nu se repete... Să nu fie niciodată... N-am crezut că o să trăiesc să păţesc şi să văd asta în oraşul meu... Sper să nici nu apuc... Să inunde acolo unde zic ei, la Cotu Pisicii, unde se zice că ar fi o gospodărie privată. Să-l des­pă­gu­bească pe omul ăla, dar să nu lase să se întâmple o nenorocire cu ora­şul meu."

A fost unul dintre cei din cartierul Valea Oraşului care i-au hui­duit luni la prânz pe premierul Boc şi pe ministrul Blaga, veniţi să inspecteze lucrările de ridicare a di­gu­lui de pe faleză. "Huo!", "Ai să duci ţara asta de râpă!", "Ia lopata în mână, vii şi te uiţi. N-avem nevoie de vizitele tale", "N-ai nimic în cap". Fluierături. Cam asta au primit cei doi oficiali care au ţinut să-şi în­no­roiască pantofii  în băltoacele de la marginea falezei, în dorinţa de a da mâna cu oamenii care cărau sacii sau care chiar îi huiduiau.

Premierul a ţinut morţiş chiar să care un sac cu pământ până la dig. "L-a luat pe cel mai mic", îşi dau coate, văzând, doi jandarmi în spatele meu. Boc şi-a scuturat pantofii, s-a urcat în maşină şi a plecat. A rămas cu încurajările autorităţilor locale, care i-au spus că situaţia este sub control şi digul va fi gata marţi.

Oamenii au rămas cu sacii şi cu înjurăturile. "Sperăm să se inunde Cotu Pisicii, dacă e nevoie, pentru că «Zidul ăsta al Berlinului» pe care îl facem noi aici nu are cum să reziste. Este fără precedent. Nu-i a bună. Digul ăsta minune este cooperativa «munca în zadar»", spune un tânăr asudat, fă­când o pauză de ţigară şi o gură de apă între doi saci. Discuţia este spartă de sirenele Salvării de la SMURD, care frânează în mijlocul unei bălţi. Unuia dintre oamenii ca­re lucrează la ridicarea digului pe fa­le­ză i s-a făcut rău. După acordarea primelor îngrijiri, este luat în grabă şi dus la spital.

×
Subiecte în articol: observator