x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DIICOT a trimis în judecată 30 de persoane pentru infracţiuni informatice.

DIICOT a trimis în judecată 30 de persoane pentru infracţiuni informatice.

09 Iun 2011   •   09:50

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Bucuresti au trimis in judecata 30 de persoane, ca urmare a destructurarii unui grup infractional specializat in infractiuni informatice. Prejudiciul produs se ridica la aproximativ 11 milioane de dolari.

In perioada octombrie 2009 - februarie 2010, Catalin Zlate si Cristian Ciuvat au constituit un grup infractional organizat, la care au aderat peste 40 de persoane, in scopul savarsirii de infractiuni informatice, prin atacuri asupra unor sisteme informatice si prin folosirea frauduloasa a datelor informatice, informeaza DIICOT.

Membrii retelei au accesat sisteme informatice ale furnizorilor de servicii de telefonie prin Internet din tari precum Romania, Rusia, China, Australia sau Peru, prin folosirea unui program scanner in scopul obtinerii datelor ( user si parola pentru contul VoIP) si au initiat apeluri de pe conturile VoIP catre numerele cu suprataxa din tari precum Austria, Zimbabwe, Bulgaria sau Somalia.

In cursul lunii februarie 2010, liderii gruparii au constituit o societate comerciala, avand sediul in Belize, si au incheiat direct contracte cu detinatori de numere cu suprataxa, obtinand astfel un procent mult mai mare din valoarea apelului, prin eliminarea intermediarilor. Totodata, cei doi au utilizat aceasta societate pentru a ascunde originea ilicita a sumelor de bani rezultate din activitatea desfasurata.

Membrii gruparii au efectuat milioane de apeluri catre numere cu suprataxa din diverse state, iar valoarea totala a prejudiciului creat este de 11.000.000 de dolari, din care peste 500.000 de dolari reprezinta beneficiul realizat de catre membrii gruparii.

×