x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Din nou aviara

Din nou aviara

de Nicoleta Butnaru    |    Florina Zainescu    |    28 Noi 2005   •   00:00
Din nou aviara

Virusul H5 al gripei aviare a fost depistat acum doua zile la probele prelevate de la o curca din poiata primarului din satul brailean Scarlatesti. Este al patrulea focar in Romania, primul din afara Deltei Dunarii.

Prezenta gripei aviare a fost confirmata sambata seara, dupa analizarea probelor recoltate de la o curca din gospodaria primarului comunei Ciresu, Vasile Toba. El este suspectat ca ar fi adus in batatura rate salbatice, vanate fara autorizatie. Astfel, nu mai putin de 15.000 de inaripate vor fi ucise in aceste zile. Satul a intrat in carantina, 791 de suflete sunt izolate, vaccin nu exista decat pentru 300 de persoane, accesul in Scarlatesti a fost interzis cu desavarsire, nici stationarea trenurilor nu mai este permisa. Ieri, la Scarlatesti, in plina alarma, localnicii s-au impartit in doua tabere: unii erau revoltati ca le sunt ucise pasarile, slobozind inaripatele pe campuri, in timp ce altii si-au dus singuri zburatoarele la groapa, omorandu-le cu mainile goale.

DE LA CURCA PRIMARULUI. De sambata seara, cand prin buletinele de analiza 18.671 si 18.672 s-a confirmat ca moartea unei curci din gospodaria primarului Toba a fost cauzata de gripa aviara, satul Scarlatesti a devenit o reduta, inconjurat de politisti, jandarmi si echipe ale Directiei Sanitar-Veterinare. Dupa intrunirea Comitetului de Situatii de Urgenta, sambata, la ora 18:30, Scarlatestiul a intrat in carantina de mare risc: traficul in localitate, unde traiesc 791 de persoane in 330 de gospodarii, a fost interzis.

"Nimeni nu intra, nimeni nu iese! Trenurile nu mai opresc in halta Scarlatesti! Nimeni nu doarme pana nu starpim focarul!", a ordonat prefectul Nicolae Mitroi. In comuna Ciresu sunt 34.000 de pasari: 15.000 de gaini, 8.000 de curci, 4.000 de gaste si 7.000 de rate. Numai in Scarlatesti sunt 14.381 de pasari, (12.558 de gaini, 815 curci, 648 de gaste si 330 de rate).

Primarul avea 125 de gaini, 40 de rate, 24 de curci, din care 10 au murit in ultimele 10-12 zile. Pe o raza de 3 kilometri in jurul satului infectat nu se mai afla nici o alta asezare, asa incat numai zburatoarele de aici vor fi omorate. In zona de supraveghere - 10 kilometri in jurul Scarlatestiului - mai sunt insa patru sate: Vultureni, Dudescu, Zavoaia si Ulmu.

SUSPECTUL
Primarul comunei Ciresu, Vasile Toba, se pare ca este vinovat de infestarea satului. El este suspectat de autoritati ca a vanat rate salbatice fara autorizatie, pe care le-a adus in batatura. Surse autorizate din cadrul Politiei ne-au confirmat acest lucru. Mai mult, vineri seara, politistii cercetau la Ciresu prezenta suspecta a primarului Toba alaturi de un grup de braconieri de iepuri.
RESTRICTII
Descoperirea acestui nou focar de gripa aviara ar putea determina Comisia Europeana sa nu mai ridice, de la 1 decembrie, restrictiile la importurile de carne de pasare si produse din carne de pasare din Romania, cu exceptia celor provenind din sase judete din estul tarii: Tulcea, Constanta, Galati, Braila, Ialomita si Calarasi. O decizie oficiala in acest sens urma sa fie luata saptamana aceasta.
×
Subiecte în articol: observator