x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Din nou, sub teroarea ploilor

Din nou, sub teroarea ploilor

09 Iun 2005   •   00:00

Ploile torentiale au inundat din nou zeci de locuinte si sute de hectare de teren arabil, distrugand kilometri de drumuri judetene.



  • de NICU AMURARITEI, LUCIAN DOBRATER

  • SARBATOARE CU GHINION. De Inaltare, zeci de oameni nu au mai reusit sa plece la serviciu sau la scoala, fiind blocati in case de revarsarea apelor
    Alte zone au cazut prada furiei apelor, Banatul fiind ocolit de aceasta data. Cateva autocare cu turisti, intre care multi copii, au ramas ieri izolate in munte, iar un grup de belgieni a ramas fara autoturisme. Zeci de persoane din Aiud au fost evacuate din locuinte, apele afectand si subsolurile catorva institutii publice din localitate.

    VALEA TARNAVEI. Ploile care s-au abatut miercuri spre joi noaptea asupra zonei Tarnavei Mici au creat probleme in mai multe localitati, intre care Valea Lunga, Sancel, Sona si Sanmiclau. Potrivit autoritatilor locale, traficul rutier pe Drumul Judetean 107, in dreptul haltei CFR Sanmiclau, s-a desfasurat timp de ore bune cu mare greutate, din cauza apelor paraului Strengoava, care au inundat soseaua.

    In comuna Sona, angajatii Primariei se tem ca, tocmai in fata institutiei, acelasi drum s-ar putea surpa.

    SUCEAVA. Zeci de locuinte au fost afectate de ploile abundente de miercuri dupa-amiaza.

    La Gura Humorului au fost inundate mai multe gospodarii din cartierul Boureni, din cauza ca reteaua de canalizare nu a facut fata colectarii apelor pluviale care s-au scurs de pe versantul din apropiere. Alte locuinte au fost afectate in satul Doroteia, ca urmare a revarsarii unui parau.

    Pompierii au ajutat familiile afectate la evacuarea apei din gospodarii. Este de asteptat sa fie inundate mai multe locuinte din comuna Sucevita, deoarece nivelul paraului cu acelasi nume se afla deja la cota de inundatie. Ploile cazute in judetul Suceava au afectat 2.200 hectare de culturi agricole, valoarea pagubelor atingand circa 63 miliarde de lei.

    SUPLIMENT
    Executivul suplimenteaza bugetul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor cu 35 miliarde de lei, din Fondul de interventii la dispozitia Guvernului. Banii au fost alocati pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale produse de recentele inundatii din judetele Timis si Caras-Severin. Obiectivele ce urmeaza a se realiza sunt refacerea digului pe raul Timis, inchiderea mai multor brese, precum si refacerea liniei de aparare pe raurile din zona. Selectarea firmelor care vor efectua lucrarile se va desfasura conform legii. (Elena Stan)

    AJUTOR
    Guvernul american acorda 300.000 de dolari pentru familiile afectate de inundatiile din vestul tarii, pentru repararea sau reconstructia caselor distruse, informeaza Ambasada SUA. Prin Programul Fast (Floods Assistance for Timis) Recovery, se vor pune la dispozitia familiilor evacuate peste 300.000 de dolari, sub forma de imprumuturi cu dobanda scazuta, pentru ca sinistratii sa-si poata repara locuintele. De asemenea, CHF International aloca 100.000 de dolari - sub forma de imprumuturi nerambursabile - pentru reconstructia scolilor, a pietelor si a podurilor de acces. Pana in prezent, ajutorul acordat de Guvernul Statelor Unite victimelor inundatiilor se ridica la suma de 550.000 de dolari.
    ×
    Subiecte în articol: observator