x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dinel Staicu, condamnat la cinci ani închisoare cu executare. Decizia magistraţilor este definitivă

Dinel Staicu, condamnat la cinci ani închisoare cu executare. Decizia magistraţilor este definitivă

25 Sep 2014   •   15:10
Dinel Staicu, condamnat la cinci ani închisoare cu executare. Decizia magistraţilor este definitivă

Omul de afaceri Dinel Staicu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat că a mituit o judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru ca aceasta să-i anuleze o condamnare de 7 ani de închisoare. Iniţial, în luna mai, Dinel Staicu a fost condamnat de judecătorii de la Curtea de Apel Constanţa la 3 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi cumpărare de influenţă, însă ÎCCJ a admis joi apelul DNA şi a majorat pedeapsa aplicată lui Dinel Staicu la 5 ani închisoare. În acelaşi dosar, Carmen Ioana Popescu a fost condamnată la 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare iar Giorgel Zgăbei, la 2 ani închisoare cu suspendare.

Instanţa supremă a menţinut celelalte condamnări date de Curtea de Apel Constanţa, pentru Marian Staicu (fratele lui Dinel Staicu) şi Adriana Dascălu - 3 ani închisoare cu suspendare.

Pe latură civilă, Adriana Dascălu a fost obligată la plata sumei de 110.000 lei iar Marian Staicu, la plata sumei de 500.000 euro.

Magistratul Veronica Cîrstoiu, cea care a fost mituită de Dinel Staicu, este judecată separat, împreună cu alţi inculpaţi, la Curtea de Apel Constanţa, în cazul acesteia nefiind dată o decizie.

În noiembrie 2013, procurorii DNA au trimis-o în judecată, în stare de arest preventiv, pe Veronica Cîrstoiu, judecător la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I penală (în prezent suspendată din funcţie), în sarcina căreia s-au reţinut mai multe infracţiuni de corupţie în legătură cu anularea unei condamnări de 7 ani închisoare în cazul omului de afaceri Dinel Staicu.

Alături de judecătoare au mai fost deferiţi justiţiei Florin Cergan (fiul judecătoarei), omul de afaceri Dinel Staicu, Lucian Băgia (avocat în Baroul Sibiu), Carmen Ioana Popescu (economist), Marian Staicu (fratele lui Dinel Staicu), Adriana Dascălu, Giorgel Zgăbei (avocat în Baroul Bucureşti).

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii februarie 2012, judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit, prin intermediul Adrianei Dascălu, aproximativ 630.000 euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunţa, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului de judecată, o soluţie de admitere a contestaţiei în anulare formulate de Staicu într-un dosar în care fusese condamnat la 7 ani închisoare.

Banii au fost primiţi prin medierea lui Marian Staicu şi a inculpatei Carmen Ioana Popescu.

Pe 22 februarie 2012, completul din care a făcut parte Veronica Cîrstoiu a pronunţat decizia prin care a fost înlăturată pedeapsa definitivă de 7 ani închisoare aplicată lui Dinel Staicu în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

'În scopul menţionat, anterior pronunţării deciziei, Adriana Dascălu a pretins de la Dinel Staicu suma de 2.500.000 euro, diminuată ulterior, succesiv, la 2.000.000 euro şi, respectiv, la 1.500.000 euro. Din banii pretinşi, Adriana Dascălu a primit 1.200.000 euro de la Marian Staicu, care s-a preocupat împreună cu inculpata Carmen Ioana Popescu de procurarea banilor', susţine DNA.

De asemenea, în perioada ianuarie 2008 - iunie 2013, Veronica Cîrstoiu a indus în eroare, cu ajutorul Marilenei Cucianu, funcţionarii Departamentului economic al aceleiaşi instanţe, prin folosirea lunară (cu excepţia lunii iunie 2010) a 65 înscrisuri pe care le-a falsificat.

'Înscrisurile respective atestau, în fals, faptul că Veronica Cîrstoiu deţinea calitate de chiriaş în temeiul a două contracte de închiriere încheiate succesiv cu inculpata Marilena Cucianu şi cu o altă persoană. În acest fel, judecătoarea Veronica Cîrstoiu a obţinut pentru sine şi pentru Marilena Cucianu un folos material injust prin compensarea ilegală a chiriei. Fapta a cauzat o pagubă de 140.064 lei în dauna Curţii de Apel Bucureşti', arată anchetatorii.

×
Subiecte în articol: dinel staicu