x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dinel Staicu da in judecata PNA

Dinel Staicu da in judecata PNA

30 Sep 2004   •   00:00

OBSERVATOR

"Credeam ca sunt seful diversionistilor, dar vad ca e unul mai mare ca mine!" a fost replica patronului "U" Craiova la anuntul facut marti de PNA, conform caruia Dinel Staicu este cercetat pentru nerambursarea unor credite bancare.
CRISTIAN VASILCOIU, MARIO MORCOV

Acuzat, intr-un comunicat remis mass-media de catre Parchetul National Anticoruptie, de fraude bancare, Dinel Staicu declara ca totul este o diversiune. Patronul divizionarei A Universitatea Craiova mai spune ca n-ar datora nici un leu Bancii Internationale a Religiilor, daramite sute de miliarde de lei, ci, dimpotriva, el ar fi cel care ar mai avea de recuperat 16 miliarde de lei. "Le dau eu, de la mine, alte 16 miliarde, daca banii sunt problema! Credeam ca sunt seful diversionistilor, dar vad ca e unul mai mare ca mine!", conchide Dinel Staicu, lasand sa se inteleaga ca totul i s-ar trage "de la dinamovisti".

Patronul "Stiintei" spune, de asemenea, ca nu ar fi fost niciodata citat la PNA asa cum sustin procurorii anticoruptie si ca ar fi aflat de asa-zisul dosar penal din presa. Fost militian, Staicu este de parere ca ar fi trebuit sa fie instiintat inaintea ziarelor despre acest dosar penal si da asigurari ca nu se ascunde de PNA, ba, dimpotriva, va merge din proprie initiativa la Bucuresti sa discute cu ei. "Ma duc cu pachetel si ori imi dau hartie ca sunt nevinovat, ori sa ma aresteze si, apoi, veniti sa vorbiti cu mine la vorbitor", continua, in stilu-i caracteristic, Dinel Staicu, pentru ca, intr-un final, sa izbucneasca: "Mai aveau sa ma acuze de viol! O sa dau in judecata PNA-ul si banii pe care-i castig ii investesc la Stiinta!".

VARIANTA PNA. Comunicatul remis de PNA aduce insa grave acuze patronului Universitatii Craiova si lasa impresia ca Dinel Staicu se afla in vizorul procurorilor de mai multa vreme: "Anchetatorii au elemente ca Dinel Staicu a solicitat si obtinut, in perioada de referinta, noua credite, din care nu a rambursat decat sume infime, creand Bancii Internationale a Religiilor un prejudiciu evaluat, la sfarsitul lunii mai 2004, la aproape 273 de miliarde de lei. (…) O parte din imprumuturi a fost folosita pentru achitarea avansului cesiunilor de creanta, desi normele bancare interziceau acest lucru. (…) BIR a cesionat creante decurgand din contracte de imprumut unui numar de 11 societati comerciale, toate aflate sub controlul lui Staicu Dinel, in cuantum de 106,7 miliarde de lei. De precizat ca, in cele mai multe cazuri, in contractele intervenite intre acesta si reprezentantii bancari nu se faceau nici un fel de referiri cu privire la pretul cesiunii, la modalitatea si termenul de plata. (…) Mai mult, in unele cazuri, obtinerea creditelor s-a facut prin depunerea acelorasi garantii, un exemplu constituindu-l folosirea unui imobil supraevaluat pentru doua imprumuturi succesive" sunt numai cateva dintre acuzele aduse de procurorii PNA finantatorului "Stiintei".

Procurorii anticoruptie mai sustin ca au solicitat si sprijinul Autoritatii Nationale de Control, in definitivarea dosarului si ca, desi citat, Dinel Staicu ar fi refuzat sa se prezinte la audieri, motiv pentru care "anchetatorii urmeaza sa ia masurile legale ce se impun", adica sa-l aduca, sub paza, la PNA.

CONTRAATAC. Patronul Universitatii Craiova s-a prezentat ieri in fata ziaristilor cu doua dosare la sub brat, care sa-i dovedeasca nevinovatia, afirmand: "Sa nu credeti ca cei de la BIR au venit la mine cu o roaba de bani si mi-au pus-o in brate. Eu nu am vrut sa iau credite sau creante de la BIR, ci toata banca. Eu m-am incris la masa credala pentru ca mai am de recuperat 16 miliarde de la BIR".

Dinel sustine ca are de recuperat 16 miliarde si considera ca acum se lupta cu firma de lichidare care apartine presedintelui Baroului Uniunii Avocatilor din Romania, acesta avand puterea sa influenteze cursul anchetei.

"Toate bancile platesc o asigurare catre fondul de garantare de unde se infrupta apoi societatile de lichidare. Dar cum se face ca este aceeasi societate de lichidare si in cazul Banckoop, Albina si BIR, iar firma care se ocupa de lichidare apartine lui Calin Zamfirescu. PNA-ul de ce nu se sesizeaza in acest caz?", s-a intrebat Staicu.

VIZITA

"Ma voi duce luni la PNA si daca sunt vinovat vreau sa plec de acolo cu catuse la maini. Daca nu, ii voi da in judecata si ii voi pune sa-mi plateasca daune pentru cele comunicate ieri catre presa. Banii pe care o sa-i castig din proces ii voi baga in club"

TELEFON

"Comunicatul pe care l-a emis ieri PNA-ul a fost pentru crearea unei diversiuni. Am sunat-o pe Gabriela Neagu, purtatoarea de cuvant a institutiei respective, si mi-a spus ca ea asa a primit ordine de la superiorii sai" - Dinel Staicu, om de afaceri
×
Subiecte în articol: observator miliarde staicu dinel dinel staicu