x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dineu - Romania s-a integrat la Milano

Dineu - Romania s-a integrat la Milano

de Diana Rotaru    |    29 Ian 2007   •   00:00
Corespondenta de la Milano, Italia

Saptamana trecuta, aristocratia milaneza a aplaudat din toata inima intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. In cadrul unui receptii prezidate de membrii Casa di Europa, Romania si Bulgaria au fost cinstite la rang inalt de reprezentantii celor mai "buboase aspecte ale integrarii", pachetul JAI. Avocata Izeta Pinto a deschis receptia in Piata Duomo, la Hotel Jolly President. 120 de nume sonore s-au adunat miercuri seara pentru a-si destainui afinitatile cu Romania. Bulgaria a fost primita doar cu politete, discutiile centrandu-se pe tara sora.

"Moment istoric. 1 ianuarie 2007, intrarea Romaniei si Bulgariei in UE" a fost discursul de pornire al intalnirii. Tema centrala, "Mazini, Garibaldi, Cavour, promotorii Europei unite. Influenta danubiana", cu referiri clare la evenimente din istoria Romaniei, l-a determinat pe consulul bulgar sa-si scurteze discursul de trei pagini la un simplu multumesc. Consulul Romaniei la Milano, Tiberiu Dinu, i-a impresionat pe aristocratii italieni printr-un fler desavarsit in arta oratorica.

Date. Dupa ce i-a familiarizat cu istoria si relatiile bilaterale, consulul roman si-a condus discursul inspre registrul economic. A prezentat statistic colaborarea economica dintre cele doua tari, rezultata in cea mai mare parte din investitiile italienilor in Romania. Giovani Fantazia, generalul comandant al trupelor NATO Italia, prof. univ. Sant Agostino, cel care a participat la scrierea Constitutie Europei, generalul comandant al carabinierilor pe Lombardia, reprezentanti ai ministerelor de Interne, Justitie si Aparare, familia evreiasca Levy, Generalul Schiuto, general dell’esercito UNUCI (Unione Nazionale in Congedo d’Italia), avocata Pia Cirillo, presedinti de cluburi Lyons si Rotarys au fost "incantati prin cifre" de progresele facute atat de romani, cat si de italieni. Marco Barato, membru de onoare al Casa di Europa, s-a remarcat prin cel mai elaborat si emotionant discurs: "Faptul ca Romania nu a intrat pana acum in Europa este pentru ca ea a fost acolo dintotdeauna".

Evenimentul a fost precedat de un dineu la care milanezii nu au ezitat sa-si etaleze toaletele si bunul-gust vestimentar. Avocatul Lopez a fermecat audienta prin micile destainuiri la garderoba. La cei 80 de ani, domnul Lopez nu a contenit sa-i dezmierde pe invitatii romani cu amintiri despre micul Paris. Imbracat ca in anii ’40 a venit la dineu, "pentru ca Romania reprezinta un leagan de cultura si istorie". Discul cu Enescu, primit in dar de la un amic, cafeneaua Capsa, chipul lui Bratianu l-au purtat o seara cu gandul inspre Romania. (Diana Rotaru, Italia)

×
Subiecte în articol: observator romania