x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Diplomat congolez, traficant de ţigări din Serbia în România.

Diplomat congolez, traficant de ţigări din Serbia în România.

de Mircea Opris    |    13 Iun 2011   •   05:42
Diplomat congolez, traficant de ţigări din Serbia în România.

Scandal diplomatic intre Romania, Serbia si Republica Congo, dupa ce doi reprezentanti ai ambasadei Republicii Congo la Belgrad sunt acuzati de procurorii DIICOT de implicare intr-o retea de trafic cu tigari. Sotia secretarului 2 al reprezentantei diplomatice a fost prinsa, langa Timisoara, in timp ce transporta cu masina ambasadei 38 de baxuri de tigari. Actiunea a fost realizata de catre SRI si SIIPI, sub coordonarea procurorilor DIICOT.

Duminca spre luni noaptea, agentii de la Biroul Politei Rutiere Timisoara au oprit in comuna Sag, un Chrysler Voyager, cu numere de Corp Diplomatic din Serbia. In masina se afla Pascaline Esther, sotia consilierul 2 al Ambasadei Republicii Congo de la Belgrad, Marc Marius Itela Elombola, si soferul acesteia, sarbul Vujosevic Miljan. Cei doi au incercat sa se sustraga de la control, invocand imunitatea diplomatica. Cei trei au refuzat sa iasa din masina timp de aproape o ora, in ciuda somatiilor politistilor dar si ale procurorilor de la DIICOT. In urma acestui refuz, oamenii legii au spart doua dintre geamurile laterale ale autoturismului. In masina, sub o panza neagra, erau ascunse peste 1800 de cartuse de tigari fara timbru, provenite din Albania. Surse din serviciile care au monitorizat reteaua au declarat ca femeia, impreuna cu sotul ei, ambii diplomati, faceau regulat transporturi de tigari spre Romania. Numai in ultima luna au avut loc 10 asemenea transporturi care au fost monitorizate de catre SRI. Luni dimineata, Pascaline Esther, sotia diplomatului congolez, soferul acesteia si cei doi antemergatori au fost audiati de catre procurorii DIICOT Timis, pe numele lor fiind emise ordonante de retinere.

Actiunile au continuat cu descinderi la domiciliile din judetele Timis si Caras-Severin ale mai multor persoane din aceasta retea. A fost prins deja unul dintre liderii romani ai filierei de trafic de tigari de contrabanda in care este implicata si Ambasada Republicii Congo la Belgrad. Este vorba de Florin Barbos, zis Bighi, care a fost retinut de catre trupele speciale ale MAI in ora sul Lugoj.

Actiunea din nopatea trecuta a readus in atentie scurgerile de informatii din structurile din Timis. Actiunea care trebuia sa fie una cu caracter secret, a fost deconspirata de aparitia la locul retinerii a unui blogger local si al unui corespondent de la o televiziune locala de nisa. Acestia sunt "abonati' la descinderile organizate de catre DIICOT Timis. Lucratorii SRI dar si procurorii de la DIICOT Bucuresti s-au aratat deranjati de prezenta celor doi si au cerut clarificari privind modul in care acestia sunt anuntati asupra actiunilor cu caracter special. Ei au cerut indetificarea surselor din IJP Timis, DIICOT Timis si din politia rutiera care au divulgat detaliile privind actiunea. Procurorul-sef al DIICOT Timis, Mircea Andres, a declarat pentru Jurnalul National ca el personal nu a informat nici presa si nici alte persoane despre aceasta actiune si ca scurgerea de informatii ar putea veni din interiorul BCCO Timisoara. Aceasta structura l-a folosit ani de zile pe bolggerul timisorean ca "martor de serviciu' la diverse descinderi si perchezitii domiciliare.

Mai mult, seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism la nivel national, Codrut Olaru, a declarat ca regreta lipsa de comunicare cu presa si va increca indreptarea acestei stari de fapt.

×
Subiecte în articol: diicot contrabanda cu tigari