x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Diplomaţii turci acreditaţi in Romănia susţin un candidat pentru Parlament

Diplomaţii turci acreditaţi in Romănia susţin un candidat pentru Parlament

de Gabi Golea    |    29 Oct 2007   •   00:00
Diplomaţii turci acreditaţi in Romănia susţin un candidat pentru Parlament

Joi 18 octombrie, in jurul orei 21, la o spălătorie din Constanţa a avut loc o bătaie in toată regula. Mai mulţi bărbaţi inarmaţi cu băte au descins in incinta spălătoriei şi au agresat patru cetăţeni turci.

Trei sunt oameni de afaceri, iar cel de-al patrulea este un angajat al Consulatului turc din Constanţa. Curios este că declaraţii de la faţa locului pentru presă a dat Sabit Danis, un personaj cunoscut in Constanţa care are dublă cetăţenie turcă şi romănă şi care a călcat pentru prima dată pe pămănt romănesc in calitate de şofer de tir. Danis a afirmat că toţi cei agresaţi erau lucrători ai Consulatului Turc, probabil ca să dea greutate incidentului.

Ulterior Consulatul turc a dat un comunicat prin care se arăta că diplomatul agresat alături de cei trei oameni de afaceri nu avea nici o legătură cu compatrioţii săi şi se afla intămplător la acea oră in spălătorie.
Angajatul Consulatului a fost probabil confundat şi a incasat căteva lovituri pentru care a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa.


Care este insă amestecul lui Sabit Danis in această poveste va stabili probabil poliţia in urma anchetei.

In campania din 2004, el a fost unul dintre candidaţii din partea comunităţii turcilor pentru Parlamentul Romăniei. El a fost respins de Uniunea Democrată a Turcilor Musulmani din Romănia şi şi-a fondat propria organizaţie cu care s-a inscris in alegeri.

A pierdut, dar nu a abandonat ideea de a ajunge in Parlamentul Romăniei, reprezentantul turcilor din Romănia. De sărbătoarea Ramadam Bayram-ului, care abia s-a incheiat, Sabit Daniş şi-a reinceput campania.

In ultimul număr al săptămănalului de limba turcă Zaman, a fost publicat un material in care Sabit Danis apare alături de oameni de afaceri turci şi de ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Ahmet Rifat Okccun. In articol este descrisă o acţiune caritabilă ce s-a desfăşurat pe data de şase octombrie.
Au fost impărţite aproximativ 2000 de pachete in comunităţile de etnici turci din Hărşova, Isaccea, Hagieni, Moşneni şi Amzacea. Mulţi dintre cei care au contribuit la achiziţionarea pachetelor s-au ofensat după finalul acţiunii. Sabit Daniş a introdus in pachetele care au fost impărţite familiilor musulmane un bileţel pe care era scris că le urează Bayram fericit, sănătate şi fericire.
Cu toate că pachetele erau puse la dispoziţia delegaţiei de către Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din Romănia, Sabit Daniş şi-a arogat meritul de a impărţi pachete musulmanilor. Este primul pas pe care Sabit il face pentru a-şi apropia comunitatea fără să aibă o contribuţie.

Faptul că ambasadorul Turciei apare alături de Sabit Daniş in astfel de campanii ii dă acestuia legitimitate in faţa etnicilor turci. In 2004, fostul consul al Turciei la Constanţa, Serap Altaay s-a afişat in căteva acţiuni caritabile chiar in campania electorală. Acum istoria se repetă şi Sabit Daniş incearcă din nou să ia locul in Parlament unuia mult mai ancorat in problemele etnicilor turci din ţara noastră. Iar diplomaţii turci cad in plasa intinsă de Sabit. De altfel, Sabit Danis candidează din nou pentru un nou mandat la şefia Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci, filiala Dobrogea. Asociaţia este divizată in două grupuri care-şi susţin candidaţii. Unul dintre aceştia este Sabit Danis.

×
Subiecte în articol: observator turci sabit sabit daniş sabit dani