x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Directivele lui Băsescu, aplicate cu biciul, nu cu zăhărelul

Directivele lui Băsescu, aplicate cu biciul, nu cu zăhărelul

de Monica Iordache Apostol    |    15 Oct 2010   •   00:00

Stoparea acordării de stimulente pentru funcţionarii din minsterele Muncii şi de Finanţe a fost anunţată de Traian Băsescu încă de la 3 septembrie, la învestirea miniştrilor numiţi după re­maniere.

Acesta e practic primul or­din dat lui Gheor­ghe Ialomiţianu, încă din ziua numirii lui ca ministru Finanţelor. Şi, dacă-i or­din - cu plăcere! Ia­lo­mi­ţianu a execu­tat ceea ce i s-a trasat de la Co­troceni, de­ve­nind ca şi ministrul Muncii, Ioan Botiş, slujnicuţele lui Traian Băsescu.

La 3 septembrie, la cere­mo­nia de de­punere a jurământului de noii mi­niştri, şeful statului declara: "Şi dacă vor­bim de solidaritate, vreau să fac câ­teva observaţii, mai ales că un nou ministru de Finanţe, un nou minis­tru al Muncii se instalează în fotolii în­ce­pând de as­tăzi. (...) Mi-a fost foarte greu să în­ţe­leg sau să accept ceea ce s-a întâmplat luna trecută. Plata sti­mu­lentelor pentru cei din Ministerul de Finanţe şi pentru cei din Ministe­rul Muncii, ca şi cum Finanţele re­a­lizase­ră veniturile în bugetul de stat, iar Mi­nis­terul Muncii eliminase mun­ca la ne­gru. (...) De aceea vă cer ferm, ce­lor doi miniştri, să nu repetaţi eroarea de sfi­dare a opiniei publice care s-a petrecut luna trecută la acele două ministere".

Directivele lui Traian Băsescu sunt însă literă de lege pentru Guvern şi parlamentarii PDL, chiar dacă duc la si­tuaţii absurde. Spre exemplu, după ce Traian Bă­sescu a susţinut egalizarea vârstei de pensionare, Guvernul a introdus în pro­iectul Legii pensiilor 65 de ani ca vâr­stă unică de ieşire la pensie, iar par­lamentarii PDL au recurs la frau­dă pentru a-l vota aşa cum l-a pri­mit de la Guvern. Acum aceiaşi parlamentari sunt nevoiţi să rediscute legea şi să diferenţieze condiţiile de pensionare pentru femei şi bărbaţi.

La 6 mai 2010, şeful statului anunţa, tot în numele Guvernului, măsuri dure de austeritate printre care  şi reducerea salariile bugetarilor cu 25%. Au fost aplicate întocmai de Guvernul-marionetă. Cum şeful statului a atenţionat tot atunci că sunt prea mulţi pensionari pe caz de boală, Mihai Şeitan şi apoi Ioan Botiş - miniştri ai Muncii - au pornit numaidecât la ve­rificarea do­sarelor de pensii de invali­ditate.

Cum ob­ţine Traian Băsescu obedienţa to­tală a Guvernului? Cu biciul, nu cu ză­hărelul. A spus-o chiar el într-o emisiune televizată, la 12 aprilie 2010, la B1 TV. "O să-i chem la mine, fiindcă văd că nu merge cu gentileţea. Din statisticile studiate de mine nu re­zultă că s-au făcut disponibilizări reale în sectorul bugetar. Poate nu m-am ui­tat eu bine şi-mi vor explica ei mai multe", a dezvăluit şeful statului modul în care îşi tratează miniştrii.

×
Subiecte în articol: observator