x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Director PDL, candidat unic la propriul concurs

Director PDL, candidat unic la propriul concurs

de Aniela Nine    |    24 Mai 2010   •   00:00
Director PDL, candidat unic la propriul concurs

Acţiunea lui Dan Cristian Dumitru, fiu de senator democrat-liberal, e ilegală.

Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (OIRPOSDRU) Regiunea Sud Muntenia, cu sediul în Călăraşi, este o instituţie deconcentrată aflată în subordinea Ministerului Muncii, cu rol în implementarea de proiecte finanţate din fonduri europene pentru reintegrarea în muncă a şomerilor şi a persoanelor defavorizate.

La conducerea instituţiei deconcentrate a fost numit, în noiembrie 2009, în baza OUG 105/2009, Dan Cristian Dumitru (foto), membru PDL, dar şi fiu de senator PDL de Călăraşi, tatăl acestuia, Constantin Dumitru, fiind chestor al Senatului. De altfel, în momentul desemnării tânărului Dumitru la conducerea respectivei instituţii presa locală a indicat legătura de rudenie a acestuia cu senatorul Constantin Dumitru ca motivul real al nominalizării.

Deşi deciziile CCR care declarau neconstituţionale OUG 105, dar şi Legea de modificare a Legii 188/ 1999 privind Statutul funcţionarilor pu¬blici au desfiinţat funcţia de director coordonator în care fusese pus Dan Dumitru, pedelistul continuă şi azi să exercite o funcţie declarată în fapt ilegală.

Jurnalul Naţional a intrat în po¬sesia unor documente oficiale care atestă că Dan Cristian Dumitru semnează în continuare documente ale instituţiei care gestionează fonduri europene, deşi după publicarea deciziei CCR la 28 februarie acesta nu mai are drept de semnătură ca director coordonator.

Mai mult, directorul şi-a organizat pentru mâine un concurs pe un post menit a-i asigura un loc călduţ unde să se refugieze după ce nu va mai putea evita plecarea de la conducerea instituţiei. Astfel, după ce a solicitat şi a obţinut de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici deblocarea unui post pe care îl ocupase anterior o angajată plecată în concediu prenatal, Dan Cristian Dumitru a semnat la data de 5 mai anunţul de organizare a concursului pentru postul temporar vacant de inspector asistent în cadrul OIRPOSDRU Sud Muntenia. Proba scrisă a concursului ar urma să aibă loc mâine, 25 mai, la ora 10:00, iar interviul la 27 mai. Comisia de concurs, numită prin decizia numărul 64/14 mai a aceluiaşi director, a întocmit săptămâna trecută, la 19 mai, procesul-verbal nr. 2180 de validare a dosarelor candidaţilor la concurs. Conform documentului aflat în po¬sesia Jurnalului Naţional, comisia constată că singurul dosar depus este... cel al candidatului Dan Cris¬tian Dumitru! Care este una şi aceeaşi persoană cu directorul Dan Cristian Dumitru! Adică persoana care a decis organizarea concursului, i-a numit pe membrii comisiei de concurs şi este şeful celor care urmează să îl examineze mâine!

"Gestul directorului este penal!", avertizează deputatul liberal Alina Gorghiu, avocat şi coordonator al acţiunilor liberale de sesizare a CCR în cazul ordonanţelor privind numi¬rile politice la deconcentrate. Alina Gorghiu a explicat pentru Jurnalul Naţional că, urmare a deciziei CCR, din 28 februarie toate actele adminis¬trative semnate de directorul Dumitru sunt nule de drept, iar acesta este răspunzător penal pentru do¬cumentele pe care le mai semnează în această situaţie. "Orice angajat din respectiva instituţie poate, pe lângă sesizarea în contencios prin care să ceară anularea deciziei de numire, să facă acţiune în penal şi să sesizeze Parchetul. Sau Parchetul poate să se autosesizeze", spune liberala. Şi concursul organizat de Dumitru este ilegal, spune Alina Gorgiu.

"Pe postul respectiv de funcţionar public ar trebui să vină un funcţionar din corpul de rezervă al funcţiona¬rilor publici, iar la expirarea interimatului să se organizeze concurs pe post."


CERERE RESPINSĂ
Situaţia de ilegalitate de la conducerea OIRPOSDRU Sud Muntenia a fost, de altfel, semnalat' chiar de re¬pre¬zentanţi ai Ministerului de Finanţe într-un r's¬puns datat 13 mai, la o cerere de finanţare depus' de directorul Dumitru în martie. Prin respectiva adresă, Ministerul de Finanţe informează instituţia că cererea de finanţare nerambursabilă pentru cheltuieli cu personalul implicat în coordonarea, managementul şi controlul Fondurilor Structurale şi de Coeziune a fost respinsă, deoarece persoana care o semnase, Dan Cristian Dumitru, nu mai era abilitată legal să reprezinte instituţia după decizia CCR de la 28 februarie care îi desfiinţase funcţia. „Având în vedere cele arătate, vă rugăm să depuneţi, în cel mai scurt timp posibil, o nouă cerere de finanţare, semnată de o persoană abilitată să reprezinte legal instituţia dumneavoastră", este concluzia documentului trimis de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului de Finanţe.


×
Subiecte în articol: observator