x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Directorul adjunct APIA, trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Directorul adjunct APIA, trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă

de Veronica Micu    |    08 Noi 2013   •   16:06
Directorul adjunct APIA, trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Directorul general adjunct al Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru săvârşirea infracţiunilor luare de mită şi trafic de influenţă.

De asemenea, DNA a dispus trimiterea în judecată şi a directorului SC Evalserv Standard SRL, Mugur George Voinea, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.

”În perioada mai – august 2013, inculpatul Pană Aurel, în calitate de  director general adjunct la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, împreună cu inculpatul Voinea George Mugur, în baza unei înţelegeri prealabile, a pretins de la denunţător un comision de 10% din valoarea contractelor adjudecate de societatea administrată de denunţător, circa 5.200.000 lei (aprox. 1.200.000 de euro) şi externalizarea serviciilor de transport, în scopul de a-şi îndeplini sau de a nu întârzia  îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu în legătura cu procedura de achiziţie pentru ulei organizată de APIA. În schimb, inculpaţii urmau  să-şi exercite influenţa asupra celorlalţi  membri ai comisiei de licitaţie astfel încât ofertele formulate de către societatea denunţătorului  să fie declarate câştigătoare  şi pentru a asigura societăţii susţinere în ceea ce priveşte derularea contractelor”, se arată într-un comunicat al DNA.

Totodată, inculpatului ar fi pretins, în aprilie 2013, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale suma de 1.000.000 euro şi subcontractarea serviciilor de transport către o firmă indicată de acesta, în scopul de a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu în sensul favorizării câştigării licitaţiei şi pentru a-şi exercita influenţa asupra membrilor comisiei de licitaţie.

”În aceeaşi perioadă, inculpatul Voinea George Mugur a obţinut foloase necuvenite constând într-un contract de lucrări prin care firma denunţătorului se obliga să plătească către SC Evalserv Standard SRL suma de 516.871,00 lei la care se adaugă T.V.A. 124.049,04 lei şi a înlesnit inculpatului Pană Aurel semnarea unui contract de transport încheiat de către o societatea comercială cu societatea denunţătorului”, se mai arată în comunicat.

La data de 15 august 2013, inculpaţii  Pană Aurel şi Voinea George Mugur au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Bucureşti, ulterior această măsură preventivă a fost prelungită până la data de 11.11.2013.

×