x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Directorul INFP, despre cutremurele de la Galaţi: Se poate întâmpla ca o pungă de gaze "să scape" în pânza freatică

Directorul INFP, despre cutremurele de la Galaţi: Se poate întâmpla ca o pungă de gaze "să scape" în pânza freatică

03 Oct 2013   •   16:00
Directorul INFP, despre cutremurele de la Galaţi: Se poate întâmpla ca o pungă de gaze "să scape" în pânza freatică

Directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, spune că este normal ca seismele produse la Galaţi să fie însoţite de zgomote şi că se poate întâmpla ca o pungă de gaze "să scape" în pânza freatică, fără a fi vreun pericol.

Ionescu a a declarat, joi, pentru Mediafax, că acolo unde la suprafaţă sunt exploatări de gaze, se poate întâmpla "să scape" o pungă în pânza freatică şi să miroasă apa a sulf, aşa cum au reclamat oamenii din zona afectată. El a precizat însă că nu este un fenomen periculos.

Directorul general al INFP a mai spus că instituţia a mai instalat, în zona localităţilor Izvoarele, Slobozia Conachi şi Negreşti din Galaţi, pe lângă cele trei staţii seismice portabile montate vineri pentru a localiza cu precizie unde se produc aceste cutremure, şi echipamente care măsoară deplasarea faliilor cu rezoluţie de un milimetru. Datele culese de acestea sunt corelate cu informaţii din toată reţeaua, prelucrate la Bucureşti de un soft şi interpretate de seismologi.

Din 23 septembrie, în Galaţi s-au produs 78 de cutremure dintre care 22 cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade şi s-a produs pe 29 septembrie.

Constantin Ionescu a declarat că nu este prima dată când se înregistrează multe cutremure într-un interval scurt în zona Galaţi şi că acestea nu pot fi, deocamdată, corelate cu alte activităţi.

El a precizat că zona respectivă se află pe o falie, denumită Sfântul Gheorghe, unde se produc cutremure în mod pregnant.

Seismele din zona Galaţi, un fenomen natural, sunt monitorizate cu toţi specialiştii aflaţi la dispoziţie, iar Prefectura şi Inspectoratul Situaţiilor de Urgenţă sunt pregătite "pentru orice fel de situaţie", a declarat, joi, premierul Victor Ponta, adugând însă că specaliştii nu s-au mai confruntat cu aşa ceva.

×