x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Directorul INFP, Mircea Radulian: În Vrancea, riscul producerii unui cutremur de 6,5 grade nu poate fi neglijat

Directorul INFP, Mircea Radulian: În Vrancea, riscul producerii unui cutremur de 6,5 grade nu poate fi neglijat

30 Mai 2012   •   06:24
Directorul INFP, Mircea Radulian: În Vrancea, riscul producerii unui cutremur de 6,5 grade nu poate fi neglijat

Mircea Radulian, directorul Instituitului de Fizica a Pamantului, sustine ca probabililitatea unui cutremur de pana la 6,5 grade pe scara Richter nu poate fi neglijata. "Vom avea un seism vrancean de intensitate mare, dar nu in viitorul imediat urmator. Cu toate acestea riscul, vorbind probabilistic, pentru un cutremur de 6-6,5 grade nu poate sa fie neglijat", a explicat specialistul pentru ziare.com.

Radulian a explicat ca zona Vrancea este una imprevizibila si ca nu se poate preciza cu exactitate cand si mai ales daca va avea loc un cutremur puternic. Probabilitatea producerii unor astfel de miscari telurice exista insa.

"Daca o sa ma intrebati daca vom avea un seism mare in Marea Neagra, o sa raspund cu certitudine ca anul acesta nu, dar daca ma intrebati despre Vrancea nu pot sa fac o astfel de afirmatie", a declarat Radulian.

"Sa nu ma intelegeti gresit. Eu nu afirm ca o sa fie un seism major in Vrancea anul acesta, dar nici nu pot sa spun, cu certitudine, ca nu o sa fie. Statistica si teoria probabilitatilor sunt ca o sabie cu doua taisuri. Ceea ce pot afirma este ca o sa avem un seism vrancean de intensitatea mare, dar nu in viitorul imediat urmator. Cu toate acestea riscul, vorbind probabilistic, pentru un cutremur de 6-6,5 grade nu poate sa fie neglijat", a continuat seful INFP.

Radulian spune ca "Vrancea este o zona cu totul speciala". "Avem o ciclicitate de circa 10 ani pentru seisme de 6 grade, dar nu-i nimic anormal daca nu apare niciunul vreme de 20 de ani. Ultimul seism de 6 grade a fost in 2004", a spus directorul Instituitului de Fizica a Pamantului.

Mircea Radulian sustine ca un viitor cutremur major o sa fie unul de foarte mare adancime. "Afirm ca un viitor seism o sa fie la adancime mai mare decat cel din 1977. Este greu de facut comparatii. Seismul din '40 a fost mai puternic decat cel din '77, dar pagubele celui din urma au fost mult mai mari. Cel din '77 a fost la 110 kilometri adancime, iar cel din '40 la 133 de kilometri. Depinde si de directia de propagare al undei de soc. In Vrancea nu pot avea loc cutremure mai mari de 7,8 ceea ce este foarte bine! Daca am fi japonezi nu ar trebui sa avem nicio problema. Din pacate nu suntem", a conchis directorul INFP.

×