x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Directorul OMV îi dă replica lui Băsescu: OMV a investit în România peste 6 miliarde de euro

Directorul OMV îi dă replica lui Băsescu: OMV a investit în România peste 6 miliarde de euro

de Istvan Deak    |    18 Mar 2012   •   08:53
Directorul OMV îi dă replica lui Băsescu: OMV a investit în România peste 6 miliarde de euro

Directorul general OMV, Gerhard Roiss, raspunde criticilor lansate de presedintele Traian Basescu intr-un interviu acordat portalului de stiri austriac nachrichten.at.

Traian Basescu atacase firma austriaca OMV, cea care detine Petrom in Romania, considerand ca mareste nejustificat pretul carburantilor. "Eu sunt cel care a rupt orice fel de legatura cu Petromul, pentru excesul de profit pe care l-a avut in criza", a declarat Traian Basescu pentru Pro TV. Seful statului a spus ca a refuzat sa mearga cu reprezentantii lor intr-o vizita pe Marea Neagra: "Nu cu OMV, nu-mi place politica lor, este incorecta. Nu poti sa ceri unei firme sa fie 100% morala, dar nici sa-mi arunci in fiecare zi in fata ca pretul mondial al barilului e 120 de dolari, cand tu il extragi cu 16 din Romania", a afirmat Traian Basescu. "Contractul e scris de asa natura incat nu se poate face nimic", a mai afirmat seful statului.

Chestionat pe aceasta tema de jurnalistii de la nachricten.at, directorul general OMV a declarat: 'Am intelegere pentru preocuparea presedintelui si a poporului roman. Este adevarat ca am realizat un profit net de 800 de milioane de euro acolo, dar trebuie sa spunem si faptul ca, de la intrarea pe piata din Romania, OMV a investit peste 6 miliarde de euro. Pentru a transforma gazul potential in productie propriu-zisa avem nevoie de o investitie de cateva miliarde de euro. In aceste conditii, OMV este un important platitor de taxe si impozite catre statul roman. In Romania, ca si in Turcia, am intrat pe piata prin benzinarii, asa am studiat piata consumatorilor si abia apoi am trecut la explorare si productie. In astfel de cazuri trebuie sa privim regiunea in ansamblu. Este important pentru noi sa gandim global si sa actionam cu un management local. Eu imi propun obiective importante. OMV are vanzari de 34 de miliarde de euro si lucreaza cu 30.000 de angajati. Simt o energie interna, iar cu ajutorul puterii de munca si al unei echipe puternice putem invinge toate provocarile'.

OMV a pus ochii pe Turcia

Gerhard Roiss considera ca Turcia poate deveni un partener interesant pentru OMV. 'Un aspect important de retinut este faptul ca in 2020, Europa va avea nevoie de 150 de miliarde de metri-cubi de gaz metan in plus fata de anul 2012. Pentru asta avem nevoie de constructia unei noi linii de aprovizionare cu gaze naturale. OMV nu este un constructor de astfel de linii. Pentru noi, important este ca gazul sa ajunga in Austria. Este o varianta plauzibila pentru noi sa colaboram cu Turcia, daca aceasta tara va accepta constructia liniei Nabucco-Vest pe teritoriul ei', a declarat Roiss.

Posibila reducere a pretului

Seful OMV recunoaste ca pretul petrolului estimat la 130 de dolari pe baril este unul ridicat, insa estimeaza o reducere a pretului pentru anul in curs. 'Conform estimarilor serioase, pretul barilului de petrol va varia in acest an intre 100 si 120 de dolari. Asta se va intampla pe baza unei cresteri economice mondiale de 3%, ceea ce din punctul meu de vedere este un scenariu cam optimist', a concluzionat Gerhard Roiss pentru nachrichten.at. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×