x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Directorul SIE avertizeaza - Romania, pe axa de actiune a teroristilor

Directorul SIE avertizeaza - Romania, pe axa de actiune a teroristilor

13 Ian 2005   •   00:00

Directorul Serviciului de Informatii Externe, Gheorghe Fulga, atrage atentia, intr-un articol publicat recent in revista La Letre Diplomatique, ca Europa de Sud-Est este aleasa de grupurile extremist-teroriste ca "loc de refugiu si de refacere".

Click pentru a mari imaginea
La probabilitatea concretizarii amenintarilor teroriste contribuie, potrivit directorului SIE, "existenta in aproape toate tarile din regiune a unor comunitati puternice de cetateni arabi, in randul carora se afla si sustinatori sau membri ai organizatiilor teroriste Kongra Gel, Hezbollah, Fratii Musulmani, Al-Qaida etc.

MIGRATIA ILEGALA. Totodata, Gheorghe Fulga mai avertizeaza ca gruparile criminale si cele teroriste au preluat controlul fenomenului migratiei ilegale, "au introdus elemente organizatorice noi, dispun de mijloace de falsificare a documentelor si controleaza companii de transport maritim, feroviar si rutier, transformand totul intr-o industrie extrem de profitabila". "Migratia ilegala a devenit o afacere de miliarde, gruparile criminale din domeniu castigand circa 20.000-30.000 dolari per imigrant", mai spune directorul SIE.

AMENINTARE. Dupa cum apreciaza Gheorghe Fulga, "plasarea geografica a tarii noastre pe axa de actiune a unor organizatii teroriste de factura separatista si fundamentalista (kurzi, albanezi, ceceni etc.), care incearca sa creeze sau sa consolideze nuclee in spatii extranationale, reprezinta in contextul international actual un factor major de amenintare la adresa securitatii nationale a Romaniei". Ideile exprimate de Fulga in studiul sau par a fi avut ecoul in discursul rostit de seful statului cu ocazia vizitei facute la SIE.

×
Subiecte în articol: observator