x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Discriminarea persoanelor de culoare, generalizată în UE

Discriminarea persoanelor de culoare, generalizată în UE

28 Noi 2018   •   18:41
Discriminarea persoanelor de culoare, generalizată în UE

Persoanele de culoare care trăiesc în Uniunea Europeană se confruntă cu o discriminare 'persistentă', manifestată prin acces mai redus la locuri de muncă şi locuinţe, dar şi prin hărţuire, inclusiv din partea forţelor de poliţie, atrage atenţia un raport publicat miercuri de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale (FRA) a Uniunii Europene, transmite dpa. 

Persoanele de origine africană din Europa au condiţii de locuit mai proaste şi acces mai limitat la locuri de muncă, iar pe stradă multe dintre ele se confruntă cu hărţuire rasială şi sunt ţinta controalelor poliţiei, indică raportul. 

Tinerii de culoare sunt în special vulnerabili la discriminarea la locul de muncă şi pe piaţa muncii. În unele state UE, până la 76% dintre ei nu au un loc de muncă şi nici nu urmează o formă de şcolarizare sau instruire, comparativ cu procentul de 8% la nivelul întregii populaţii. 

Pe de altă parte, 45% dintre persoanele de culoare trăiesc în locuinţe supraaglomerate, faţă de 17% din totalul populaţiei, şi numai 15% sunt proprietari de locuinţe, în comparaţie cu 70% din populaţia generală.

Raportul mai arată că aproape o persoană de culoare din trei a fost supusă hărţuirii rasiale în ultimii 5 ani, iar 24% au fost oprite de poliţie pentru control. Dintre acestea, 41% consideră că aceste controale au echivalat cu 'profilare rasială'. 

Agenţia pentru Drepturi Fundamentale cere statelor europene să elaboreze ghiduri practice pentru agenţii de poliţie, asftel încât să se evite această practică ilegală. 

'Este o realitate pe cât de ruşinoasă, pe atât de revoltătoare: rasismul bazat pe culoarea pielii unei persoane rămâne un flagel generalizat în toată Uniunea Europeană', a subliniat directorul FRA, Michael O'Flaherty. 

Raportul se bazează pe date culese în 12 state ale Uniunii Europene - Austria, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Portugalia şi Suedia -, de la un număr de peste 25.500 de persoane provenite din imigraţie sau dintr-o minoritate etnică, inclusiv 6.000 de persoane de culoare.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: discriminare rasism uniunea europeana