x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Discuţii între Iohannis, Ponta şi Isărescu pe tema aderării României la zona euro

Discuţii între Iohannis, Ponta şi Isărescu pe tema aderării României la zona euro

28 Mai 2015   •   14:06
Discuţii între Iohannis, Ponta şi Isărescu pe tema aderării României la zona euro
Sursa foto: Intact Images

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat joi, la Palatul Cotroceni, cu prim-ministrul Victor Ponta şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, despre procesul aderării ţării la zona euro, urmând ca şeful statului să organizeze consultări cu partidele parlamentare pentru un consens în această direcţie.

"Având în vedere complexitatea deosebită a procesului de aderare la zona euro, domnul preşedinte Klaus Iohannis a lansat consultări pe această temă, astfel încât România să fie cât mai bine pregătită iar adoptarea euro să fie în beneficiul tuturor cetăţenilor", arată Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, discuţiile purtate de preşedintele Iohannis cu premierul Ponta şi guvernatorul Isărescu au avut în vedere identificarea principalelor etape şi responsabilităţi economice şi instituţionale ale procesului de trecere la euro, conform angajamentelor asumate de Guvern în cadrul Programul de convergenţă 2015-2018.

În cadrul discuţiilor s-a decis înfiinţarea unui Comitet de Coordonare a procesului de adoptare a monedei comune, care să asigure proiectarea, coordonarea şi monitorizarea etapelor şi responsabilităţilor implicate pentru atingerea acestui obiectiv.

Administraţia Prezidenţială precizează că în perioada următoare şeful statului va organiza consultări cu partidele politice, pentru identificarea unui consens politic naţional privind aderarea României la zona euro.

"Un asemenea consens va permite adoptarea unei strategii naţionale de trecere la euro şi a unui calendar riguros de măsuri economice, monetare, legislative şi instituţionale, care să asigure României un parcurs economic stabil şi predictibil", se arată în comunicat.

Şeful statului i-a invitat joi la Cotroceni pe premierul Victor Ponta şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a discuta despre procesul aderării României la zona euro.

×