x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DISPUTĂ - Parcul Duca, butoi cu pulbere

DISPUTĂ - Parcul Duca, butoi cu pulbere

de Gabi Golea    |    12 Noi 2008   •   00:00

Primăria Sectorului 1 riscă să plătească unui om de afaceri despăgubiri în valoare de peste 30 de milioane de euro, după ce mai mulţi cetăţeni au ameninţat că vor contesta în instanţă autorizaţia de construcţie a unui bloc.



Clădirea urmează să fie ridicată în Parcul Duca, chiar lângă Gara de Nord, pe baza unor documente semnate de toţi responsabilii Primăriei.

În luna decembrie a anului trecut, firma "Financial Solution" SRL a cumpărat de la "Real Estate Developers" un teren din Parcul Duca, aflat în Sectorul 1, pentru care la data de 5 septembrie 2007 se obţinuse autorizaţie pentru construirea unui bloc.

AUTORIZAŢIE PRELUNGITĂ
În schimb s-au plătit nouă milioane de euro, bani pe care "Financial Solution" i-a împrumutat de la Raiffeisen Bank, cu argumentul că acolo, va fi ridicată o clădire de apartamente. După ce a studiat la sânge documentaţia şi s-a asigurat că societatea în cauză are toate actele în regulă, banca a aprobat împrumutul. Mai mult, a impus să finanţeze şi ridicarea clădirii, evaluată la 12 milioane de euro, pentru a se asigura că aceasta va fi dusă la bun sfârşit. Anul acesta, la începutul lui septembrie, autorizaţia de construcţie a fost prelungită din nou de reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 până în 2009.

Prin acordarea semnăturii, Primăria nu a făcut decât să respecte legea. Şi asta pentru că terenul din Parcul Duca a aparţinut, înainte de a ajunge în proprietatea "Real Estate Developers" (care l-a vândut mai departe), societăţii pe acţiuni "Proiect Bucureşti". Ei bine, încă de atunci, această instituţie a obţinut din partea Consiliului Local PUD-ul, adică autorizaţia în funcţie de care constructorul trebuie să ţină cont atunci când stabileşte dimensiunile clădirii. Or, această semnătură se dă numai după ce proiectul stă o perioadă pe site-ul oficial al Primăriei, pentru a înregistra din timp eventualele contestaţii. Pentru că nu s-a plâns nimeni, actele au fost semnate şi, pe cale de consecinţă, aprobate în continuare de primar. Ulterior însă, mai mulţi locatari din zonă au reclamat municipalităţii că "o zonă verde" va fi transformată într-un şantier. În plus, aceştia au ameninţat că urmează să se prezinte în instanţă şi să conteste valabilitatea autorizaţiei obţinute de "Real Estate Developers".

Raiul boschetarilor

În replică, Daniel Moldoveanu, acţionarul majoritar al "Financial Solution", a explicat că spaţiul verde invocat de cetăţeni este, de fapt, o zonă aproape lipsită de arbori, unde noaptea se adună boschetarii care îşi fac veacul în Gara de Nord. În plus, tot acolo există şi mai multe garaje construite ilegal, care vor fi demolate, iar pe locul respectiv se va construi un parc de joacă pentru toţi copiii din zonă. "În ce priveşte vegetaţia, în situaţia în care de pe terenul respectiv va fi necesară defrişarea unor copaci, legea ne obligă să plantăm în altă parte trei pomi pentru fiecare arbore tăiat", a explicat Moldoveanu. Acesta susţine că, în cazul în care ar fi în imposibilitatea de a-şi duce la bun sfârşit proiectul imobiliar, va fi nevoit să ceară Primăriei banii cheltuiţi până acum şi despăgubirile necesare închiderii proiectului, circa 30 de milioane de euro.

×
Subiecte în articol: observator parcul duca