x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Disputa - Revendicare de un milion de dolari

Disputa - Revendicare de un milion de dolari

06 Ian 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Una dintre cele mai frumoase cladiri din Ramnicu-Valcea, Muzeul de Arta, este revendicata de doi straini, descendenti ai familiei Simian. Imobilul, estimat la peste un milion de dolari, a fost construit in perioada 1935-1939 si face parte din patrimoniul cultural national.
OCTAVIAN HERTA

VALOARE. Casa Simian este ravnita de un romano-brazilian si de un romano-argentinian
In anul 2001, pe adresa Consiliului Judetean Valcea, in administrarea caruia se afla Muzeul de Arta, cunoscut si sub numele de "Casa Simian", sosea o notificare prin care era solicitat dreptul de proprietate asupra imobilului.

RUDELE. Petentii erau doi frati, fii ai fratelui proprietarului casei. Acesta din urma a decedat in luna august a anului 1952, la Buenos Aires. Nae Simian, boier renumit al Ramnicului, era in perioada interbelica si la cativa ani dupa aceea un om bogat. El a fost si proprietarul fabricii de incaltaminte "11 Iunie", in prezent "Valceana", aflata de cativa ani in proprietatea AVAS. Nae Simian a murit in exil in Argentina si nu a avut urmasi. Asadar, la aproape 50 de ani de la moartea acestuia, nepotii de frate Simian de Mouret Ana-Maria (cetatean cu dubla cetatenie romano-braziliana) si Simian Vlad-Oprea (cetatean romano-argentinian) cer CJ Valcea, prin mandatar, restituirea imobilului Casa Simian, situat in municipiul Ramnicu Valcea, pe Strada Carol I nr. 25. In acest moment, Casa Simian adaposteste valoroase colectii de arta, iar toate lucrarile de reparatii au fost facute pe cheltuiala statului roman.

UNICAT

"Cultura valceana ar fi decapitata daca ar fi retrocedata Casa Simian. De doi ani de zile nu am mai investit nici un leu acolo, reparatiile pe care le necesita imobilul ridicandu-se la circa 10 miliarde lei. Dupa parerea mea, cladirea valoreaza peste un milion de dolari. Este superba, fiind construita intr-un sistem arhitectural eclectic" - Eugen Deca directorul Muzeului Judetean de Istorie Valcea

DOVEZI
Petentii isi sustin pretentiile pe baza Legii nr. 10 din 2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. In vederea analizarii si solutionarii notificarii, la data de 8 octombrie 2001, 16 noiembrie 2001, 28 august 2002, sub nr. 8036 si nr. 5450 din 2 septembrie 2003, petentilor li s-a solicitat ca prin intermediul mandatarului - avocat Daniel Matei, sa depuna acte doveditoare ale calitatii de mostenitori fata de Nae Simian. S-a mai solicitat mandatarului sa precizeze modalitatea si actul de trecere a imobilului in proprietatea statului, petentii fiind invitati sa-si sustina cererea in fata comisiei. Toate aceste demersuri au ramas insa fara rezultat, desi in notificare se precizeaza ca se vor depune acte doveditoare in termenul legal de 18 luni.

CASTIG
Comisia a apreciat astfel ca acordarea de masuri reparatorii de orice natura nu are nici un temei legal, sens in care, prin dispozitia nr. 204 din 24 octombrie 2003, presedintele Consiliului Judetean Valcea de atunci, Iulian Comanescu, a hotarat respingerea notificarii. Cei doi contestatari au formulat contestatie impotriva acestei dispozitii, care a fost admisa prin sentinta civila nr. 622 din 28 iulie 2004, pronuntata de Tribunalul Valcea in dosarul nr. 3204 din 2003. CJ Valcea a declarat apel impotriva acestei sentinte civile, pe care o considera nelegala si netemeinica. Pana in prezent, instanta de apel nu a stabilit un termen de judecata in aceasta cauza.

RESPINGEREA COMISIEI
Analizand actele aflate in dosarul intern nr. 15 din 2001, s-a apreciat ca pentru acest imobil nu pot fi acordate masuri reparatorii, avand in vedere mai multe motive. Astfel, notificatorii nu si-au dovedit calitatea de mostenitori, iar imobilul in cauza apartine domeniului public al judetului Valcea. De asemenea, cladirea este monument de arhitectura, facand parte din patrimoniul cultural national, figurand in lista monumentelor istorice de arhitectura, la pozitia de referinta 39B0001, fiind clasat in categoria valorica A, adapostind valoroase colectii de arta.
×
Subiecte în articol: observator valcea şimian casa simian