x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Distracţie taxabilă

Distracţie taxabilă

de Emilia Sava    |    14 Aug 2008   •   00:00
Distracţie taxabilă

BANI DE BANI ● Bariera din Mamaia, sursă grasă de venit
Puzderie de maşini vara pe şoselele celei mai ocupate staţiuni de pe litoral, Mamaia. Arată mult mai bine decît celelalte staţiuni, dar şi confortul e pe bani. Cu cît se doreşte mai multă distracţie, cu atît cheltuielile sînt pe măsură.



BANI DE BANI ● Bariera din Mamaia, sursă grasă de venit
Puzderie de maşini vara pe şoselele celei mai ocupate staţiuni de pe litoral, Mamaia. Arată mult mai bine decît celelalte staţiuni, dar şi confortul e pe bani. Cu cît se doreşte mai multă distracţie, cu atît cheltuielile sînt pe măsură.

Sumele acumulate sînt folosite pentru organizarea de manifestări şi evenimente de divertisment pentru atragerea turiştilor, este declaraţia făcută în nenumărate rînduri de edilul oraşului, Radu Mazăre.

Staţiunea Mamaia este ocupată în proporţie de 100%, spre deosebire de alte zone de pe litoral, unde, pe lîngă preţurile ridicate, şi serviciile încă mai lasă de dorit. Mamaia e vestită şi ca o zonă de fiţe, cu maşini luxoase, care vin noaptea în cluburi. "Taxa se încasează de la autoturismele care nu sînt înmatriculate în Constanţa şi logica instituirii ei este că cetăţenii care au maşini în Constanţa plătesc impozite pentru ele, şi acest impozit ajunge la bugetul local. Pentru cele înmatriculate în alte judeţe e clar că bugetul local nu primeşte nici un leu şi pentru asta se încasează taxa. Nu contează domiciliul, ci unde este înmatriculat autoturismul", spune adjunctul Serviciului Taxe şi Impozite din Primăria Constanţa, Carmen Trentea.

ÎNCASĂRI. Încasările din acest an le-au depăşit deja cu 12% pe cele de anul trecut chiar şi pentru faptul că anul acesta taxa a fost instituită, la 12 iunie, mai devreme decît anul trecut, cînd a fost aplicată de la 22 iunie. În perioada 12 iunie-23 iulie, 170.000 de maşini fuseseră înregistrate. Cel mai mare aflux de maşini este înregistrat în week-end, cînd numărul maşinilor care trec de bariere şi trebuie să plătească taxa este cu 50% mai mare decît într-o zi obişnuită. Tot în această perioadă s-au descoperit şi 116 permise de acces falsificate. Acestea au anumite elemente de siguranţă, iar taxatorii au fost instruiţi să le verifice mai atent. "Turiştii care îşi falsifică permisele nu înţeleg de ce trebuie să plătească. Unii spun că au număr din Bulgaria şi spun că sînt locuitori ai Constanţei. Pînă acum nu am făcut plîngere la poliţie. Să vedem cine sînt proprietarii, avem numerele de înmatriculare pe permis cu date, iar dacă va fi nevoie se va face plîngere penală la poliţie", spune Carmen Trentea. Cele mai frecvente falsuri sînt constatate la abonamentele pe o săptămînă sau pe întregul sezon estival.

PETIŢIE LA UE.
Prefectul Constanţei, Dănuţ Culeţu, confirma pe 20 iunie existenţa unei petiţii depuse de un cetăţean român la Comisia Europeană referitoare la legalitatea taxei de bariere. El afirma atunci că prin intermediul Ministerului de Interne şi Reformei Administrative se va răspunde în funcţie de solicitările Uniunii Europene şi tot în funcţie de acestea se va decide eventual şi atacarea acesteia în instanţă. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat însă recent că sînt "prostii, UE e plină de bariere şi de taxe". Taxa de acces în staţiune a fost impusă, iniţial în 2003, prin hotărîre de CLM, alături de alte taxe speciale, care în 2005 au fost atacate în contencios administrativ de Prefectura Constanţa. Instanţa constănţeană a decis în primă fază că este ilegală şi ulterior a declarat-o legală, iar de anul trecut a fost reintrodusă şi pe timpul verii s-au colectat 1.600.000 de lei. "O să organizăm evenimente şi o să organizăm şi mai multe anul viitor. Evenimentele pe care le asigurăm în Mamaia şi pe care le susţinem costă mai mult decît încasăm din taxa de barieră. Eu sper ca prin această revigorare să ne apropiem de sumele cheltuite. Ele sînt mai mari. Banii sînt din taxa de barieră şi ceva suplimentar", a spus Radu Mazăre. Printre evenimentele organizate în Mamaia se află Aero Grand Prix, Strong Man Mamaia, spectacole de modă şi de dans argentinian, Class One "Romanian Grand Prix" – etapa Class One World Powerboat Championship, concurs de sporturi extreme şi altele.

3 lei, intrarea

Taxa de intrare în Mamaia a fost reintrodusă la 12 iunie, iar pentru o intrare se percep 3 lei, contravaloarea unui abonament de o zi este de 4 lei, iar a unuia de şapte zile, 25 lei. Un abonament pentru întregul sezon estival costă 250 lei şi poate fi achiziţionat de la dispeceratele staţiilor de taxare amplasate la intrările în Mamaia. Posesorii autovehiculelor achiziţionate în leasing, cu domiciliul în Constanţa, precum şi agenţii economici care au puncte de lucru în Mamaia pot obţine avize de trecere

×
Subiecte în articol: observator taxa mamaia sînt