x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Distrugerea Bucureştiului – episodul Maria Rosetti nr. 38

Distrugerea Bucureştiului – episodul Maria Rosetti nr. 38

de Andrei Badin    |    25 Mai 2009   •   00:00
Distrugerea Bucureştiului – episodul Maria Rosetti nr. 38

O casă a fost demolată în centrul Capitalei printr-un ordin ilegal dat de Primăria sectorului 2. în ciuda apelurilor formulate de organizaţiile de apărare a patrimoniului nimeni nu nu a vrut să intervină.



Demolarea casei din Maria Rosetti nr. 38 a avut loc chiar în perioada în care Ministrul Culturii si Inspectorul General al Inspectoratului de Stat se interesau de caz.  Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) a hotărât, luni, să îl dea în judecată pe primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, şi pe arhitectul şef al primăriei, Bogdan Pârvu, pentru emiterea ilegală a unei autorizaţii de desfiinţare a unui imobil de patrimoniu de pe strada Maria Rosetti nr. 28.
   
Ministerul Culturii urmează să acţioneze în instanţă autorizaţia de desfiinţare a imobilului de pe str. Maria Rosetti nr. 38, a declarat consilierul ministrului, Petre Guran. Acesta a precizat că reprezentanţii MCCPN vor depune la Tribunalul Bucureşti o cerere de constatare a nulităţii autorizaţiei de desfiinţare emise de Primăria Sectorului 2. Petre Guran a mai spus că acţiunea de demolare a imobilului a fost întreruptă temporar, după ce Poliţia a constatat că şantierul nu este îngrădit, că nu există panou de identificare a construcţiei, iar demolarea afectează domeniul public.

Ministrul Culturii, prezent, luni, pe şantierul de pe strada Maria Rosetti nr. 38, a declarat că autorizaţia de demolare a fost emisă ilegal de primarul Neculai Onţanu, acuzându-l pe acesta că vrea să transforme Sectorul 2 în "Demolava" secolului XXI, spune Mediafax.
  

ISTORIA UNEI ILEGALITĂŢI
În 4 noiembrie 2008, Consiliul Local al Sectorului 2 emite prin Hotărârea 126 Planul Urbanistic de Detaliu - PUD care prevede un imobil P+9 în str. Maria Rosetti nr. 38.Acest PUD este ilegal deoarece nu avea avizul Direcţiei de Cultură Bucureşti care este obligatoriu, întrucât terenul se afla într-o zonă protejată. PUD-ul modifică înălţimea maximă prevăzută de Planul Urbanistic General.

De asemenea conform Legii urbanismului 350/2001, doar Consiliul General al Municipiului Bucureşti poate modifica înălţimea maximă. în 30 decembrie 2008, Primăria Sectorului 2 emite autorizaţia de desfiinţare nr. 1649/67"R" pentru imobilul din str. Maria Rosetti nr. 38. Autorizaţia este semnată de arhitectul-şefa Adriana Bagdasar şi de primarul Neculai Ontanu.

Autorizaţia este ilegală, întrucât nu are avizul Direcţiei de Cultură Bucureşti. Acesta din urmă este obligatoriu întrucât imobilul se afla într-o zonă protejată.Pe 29 ianuarie 2009, Primăria Sectorului 2 cere avizul Direcţiei de Cultură Bucureşti pentru autorizaţia de desfiinţare si pentru PUD, care fuseseră deja emise.Direcţia de Cultură Bucureşti nu acordă avizul nici pentru una nici pentru cealaltă. în week end a început demolarea ilegală.

DEMITEREA ARHITECTULUI ŞEF AL SECTORULUI 2
Preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan, cere primarului Sectorului 2 demiterea arhitectului şef al instituţiei, Bogdan Pârvu, pentru ilegalităţi privind urbanismul.Reprezentanţii Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul" afirmă că primarul Neculai Onţanu este vinovat de apariţia acestei situaţii, întrucât "se vede cu ochiul liber că zonele protejate din sectorul 2 sunt supuse unui adevărat măcel: se demolează case cu valoare arhitecturală şi se construiesc blocuri nepotrivite în locul lor".

În opinia lui Nicuşor Dan, "primarul Onţanu trebuie să explice sutele de PUD-uri ilegale prin care se prevăd înălţimi scandaloase în zonele protejate, toate fiind ilegale, întrucât Consiliul Local nu are nici competenţa să le emită în zonele protejate, nici competenţa să modifice regimul de înălţime, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul imobilului din strada Maria Rosetti numărul 38".De asemenea, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul" cere Inspectoratului de Stat în Construcţii "demiterea de urgenţă a Adrianei Bagdasar, inspector şef adjunct pentru Bucureşti, şi verificarea automată a tuturor PUD-urilor emise de primăriile de sector". 

×