x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Diversitatea culturală a cimpanzeilor, victimă a activităților umane

Diversitatea culturală a cimpanzeilor, victimă a activităților umane

08 Mar 2019   •   12:27
Diversitatea culturală a cimpanzeilor, victimă a activităților umane

Diversitatea culturală a cimpanzeilor devine mai săracă atunci când oamenii invadează habitatul natural al acestor primate, potrivit unui studiu realizat recent de o echipă internaţională de cercetători şi publicat joi în revista Science, informează AFP. 

Oamenii de ştiinţă au studiat 144 de comunităţi de cimpanzei din 17 ţări din Africa ecuatorială, observând în special 31 de comportamente care nu sunt înnăscute la această specie şi care variază de la un grup la altul, din pădurile tropicale şi până la savanele împădurite care reprezintă habitatul lor natural. 

De la o regiune la alta, comportamentele cimpanzeilor diferă. Nu toţi folosesc aceleaşi instrumente pentru a vâna sau a săpa în pământ. Unii folosesc ramuri pentru a scoate din muşuroaie termite sau furnici, alţii sapă în pământ pentru a găsi miere în stupii subterani. Grupurile de cimpanzei au învăţat şi să spargă nuci. De asemenea, ei comunică diferit. 

Oamenii de ştiinţă numesc aceste fenomene "diversitate culturală", la fel ca la oameni, presupunând că ea este transmisă între indivizii care trăiesc în cadrul unui grup. 

Cercetătorii au folosit studii existente şi le-au completat cu propriile observaţii de teren, realizate pe 46 de comunităţi, în ultimii nouă ani. Niciodată, spun ei, astfel de date nu au fost compilate în ceea ce priveşte comportamentele cimpanzeilor. Până în prezent, cercetătorii se concentrau pe pierderea diversităţii genetice sau pe scăderea populaţiilor din cauza activităţilor umane. 

Rezultatele lor sunt frapante. Diversitatea comportamentală a cimpanzeilor a scăzut cu 88% în zonele cu cel mai puternic impact uman, în raport cu habitatele complet sălbatice. 

Deci, cu cât oamenii perturbă mai mult mediul înconjurător (prin drumuri, infrastructuri, despăduriri, agricultură, plantaţii), cu atât cimpanzeii au mai puţine comportamente specifice. 

De exemplu, cercetătorii au observat regiuni în care maimuţele antropoide nu mai sparg nuci. "Înainte, acolo era un zgomot asurzitor, vânătorii puteau să le repereze", a explicat pentru AFP Hjalmar Kuhl, primatolog la Institutul Max Planck pentru antropologie evolutivă din Leipzig, Germania, avansând o ipoteză pentru a explica această schimbare. 

Un alt exemplu de comportament potenţial pierdut din cauza omului: aruncarea cu pietre în tulpinile arborilor, în Guineea-Bissau, este o modalitate de comunicare pentru cimpanzeii locali. 

Sau pescuitul de alge cu bastoane, practicat de grupuri de cimpanzei din Guineea, care devine o operaţiune riscantă dacă oamenii colonizează zonele vizate. 

"Studiul nostru sugerează că orice strategie pentru conservarea biodiversităţii ar trebui să includă şi protejarea diversităţii comportamentale a animalelor", a declarat Hjalmar Kuhl, unul dintre autorii studiului. 

El a propus înfiinţarea unor "situri de patrimoniu cultural al cimpanzeilor", un concept ce putea fi extins şi la urangutani şi la balene, în cazul cărora a fost de asemenea observată o mare diversitate culturală.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: cimpanzei diversitate habitat natural