x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA cere pedeapsă cu executare pentru Monica Iacob Ridzi

DNA cere pedeapsă cu executare pentru Monica Iacob Ridzi

16 Ian 2014   •   14:44
DNA cere pedeapsă cu executare pentru Monica Iacob Ridzi

Un procuror DNA a cerut, astăzi, magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pedepse cu executare pentru fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi, pentru fapte de abuz în serviciu şi infracţiuni informatice, dar şi pentru ceilalţi inculpaţi din dosarul acesteia, inclusiv pentru un denunţător.

Totodată, procurorul a cerut condamnarea fostului ministru şi pentru fapte de fals, precum şi pentru fapte prevăzute de legea informatică, precum modificarea sau completarea şi accesarea fără drept a unui sistem informatic, relatează Mediafax.

Pe de altă parte, reprezentantul DNA a cerut judecătorilor să aibă în vedere că inculpatul Paul Diaconu a denunţat faptele unora dintre cei judecaţi în dosar, dar a menţionat că şi în cazul acestuia se impune stabilirea unei pedepse cu executare, din cauza numărului mare de fapte comise alături de ceilalţi inculpaţi.

Despre Ridzi, procurorul a arătat că faptele de abuz, fals şi accesarea fără drept a unor sisteme informatice sunt dovedite de probele acuzării şi că se impune condamnarea acesteia la închisoare cu executare din cauza "contribuţiei esenţiale şi a calităţii acesteia în timpul comiterii faptelor".

Procurorul a cerut şi obligarea inculpaţilor la plata în solidar a sumei de 2.736.933,28 de lei, precum şi restabilirea situaţiei anterioare, prin anularea a peste 20 de acte falsificate.

În continuare, avocaţii apărării prezintă pledoariile finale pentru clienţii lor, instanţa urmând să rămână în pronunţare la finalul şedinţei.

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob-Ridzi şi alte 11 persoane au fost trimise în judecată în acest dosar în 3 mai 2011.

Potrivit DNA, în perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

În acest scop a fost alocată firmelor Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului şi Sportului a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locaţii din Bucureşti, Costineşti şi 39 reşedinţe de judeţ, în care cunoştea că structurile proprii ale ministerului ori alte entităţi publice sau private vor desfăşura manifestări de acest gen, potrivit procurorilor.

De asemenea, procurorii o acuză pe Ridzi că, ulterior declanşării cercetărilor, în 13 iulie 2009, fostul ministru, cu ajutorul lui Marius Mihail Mărcuţă, ar fi intervenit să fie şterse din calculatoarele MTS aparţinând unora dintre coinculpaţi date informatice şi fişiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atât din agendele de poştă electronică, cât şi din memoria calculatoarelor, pentru a împiedica aflarea adevărului.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizând că îşi rezervă dreptul de a o modifica în funcţie de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator din dosar.

×