x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA dă NUP în dosarul "Spionaj şi trădare"

DNA dă NUP în dosarul "Spionaj şi trădare"

de Eliza Popa    |    17 Iul 2008   •   00:00
DNA dă NUP în dosarul "Spionaj şi trădare"

Megadosarul "Spionaj şi trădare" pare să se scuture încet, încet de toate acuzaţiile care au făcut din acest caz o adevărată vedetă a anchetelor penale. Procurorii DNA au dispus "Neînceperea urmăririi penale" pentru toate faptele de corupţie cercetate în legătură cu acest dosar.

Megadosarul "Spionaj şi trădare" pare să se scuture încet, încet de toate acuzaţiile care au făcut din acest caz o adevărată vedetă a anchetelor penale. Procurorii DNA au dispus "Neînceperea urmăririi penale" pentru toate faptele de corupţie cercetate în legătură cu acest dosar.


După nouă luni de cercetări, procurorii anticorupţie au ajuns la concluzia că nu există nici cea mai mică dovadă pentru incriminarea foştilor minştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, a foştilor înalţi funcţionari Mihai Donciu şi Dorinel Mucea sau a consultantului Stamen Stantchev. Pe numele celor cinci s-a dispus astfel, în urmă cu numai două zile, "Neînceperea urmăririi penale" pe motiv că faptele cercetate, pur şi simplu, nu există. În cazul românilor este vorba despre infracţiunile de luare de mită şi primire de foloase necuvenite, iar în cazul consultantului de origine bulgară despre dare de mită.


INDICIILE. Cazul de corupţie a ajuns la DNA în octombrie anul trecut, după ce a fost desprins din megadosarul "Spionaj şi trădare". Procurorii DIICOT au considerat atunci că deţin suficiente indicii pentru cercetarea celor cinci şi pentru comiterea unor fapte de corupţie. Mai precis, potrivit rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale, în cazul lui Mihai Donciu fuseseră găsite la percheziţiile domiciliare "mai multe extrase de cont şi înscrisuri privind operaţiuni bancare ce ar conferi presupunerea rezonabilă a primirii unor foloase necuvenite sau/şi luare de mită pentru activitatea derulată". În ceea ce-l priveşte pe fostul ministru al Economiei şi Comerţului, Codruţ Şereş, anchetatorii DIICOT au susţinut că există indicii de comitere a unor infracţiuni de corupţie pe baza mai multor convorbiri telefonice. Cu privire la Dorinel Mucea, procurorii au găsit că ar fi suspecte nişte conturi bancare deschise în străinătate.


...ŞI CONCLUZIA. Toate aceste date s-au dovedit însă, la o cercetare aprofundată, irelevante. Deşi au creat poate aparenţa comiterii unor fapte de corupţie, informaţiile amintite au fost considerate inapte să stea în picioare ca probe în acuzare. "Din analiza convorbirilor telefonice constat că nu rezultă date sau indicii sub aspectul pretinderii sau primirii de bani sau alte foloase de către Mucea Dorinel, Nagy Zsolt, Şereş Codruţ şi Donciu Mihai pentru a-şi îndeplini sau a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu sau după îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. În ceea ce priveşte deţinerea unor conturi bancare în ţară sau în străinătate de către Mucea Dorinel şi Donciu Mihai, constat că acestea nu reprezintă probe sau indicii că sumele respective au fost primite pentru a-şi îndeplini sau a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu sau după îndeplinirea atribuţiilor de serviciu", se arată în rezoluţia procurorului DNA.

×
Subiecte în articol: observator