x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA - Generalul Badalan urmarit penal

DNA - Generalul Badalan urmarit penal

de Violeta Fotache    |    09 Sep 2006   •   00:00
DNA - Generalul Badalan urmarit penal

Generalul Badalan, urmarit penal Sefului Statului Major, generalul Eugen Badalan, este urmarit penal pentru abuz in serviciu.

DNA a inceput urmarirea penala impotriva sefului Statului Major General al Armatei, generalul Eugen Badalan, ne-a informat ieri purtatorul de cuvant al DNA. Actiunea a avut loc in urma cu doua zile, iar pana in prezent, generalul nu a apucat sa-si afle oficial acuzatiile. "In acelasi dosar e vorba despre cazul Tofan Group, mai sunt cercetati alti 12 fosti si actuali ofiteri din cadrul Ministerului Apararii Nationale, pentru fapte care intra in competenta Directiei Nationale Anticoruptie (DNA)", ne-a declarat sursa citata. DNA a refuzat insa sa spuna pentru ce infractiuni s-a declansat urmarirea penala, precizand insa ca toate persoanele au fost citate pentru audieri.

ABUZ IN SERVICIU. Procurorii au inceput initial urmarirea "in rem", pentru abuz in serviciu, iar ulterior, cand au descoperit persoanele care au comis fapta penala, au trecut la urmarirea persoanelor implicate. Dosarul privea legalitatea contractului de schimb, incheiat in anul 2000, intre Statul Major al Fortelor Terestre (SMFT) si Tofan Group. In schimbul a 4.000 de autovehicule, Fortele Terestre au primit 6.000 de anvelope, fapt sesizat procurorilor anticoruptie de MApN, care sustin ca acest contract nu a respectat prevederile legii si a adus prejudicii mari Armatei. Potrivit MApN, procurorii DNA fac investigatii sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu in forma calificata, deoarece au constatat nereguli in derularea contractului, in baza caruia a fost transmis dreptul de proprietate a tehnicii scoase din functiune de la MApN, o institutie publica, la un agent comercial (Tofan Group) si primirea, la schimb, a unor cantitati de anvelope de diferite tipuri si dimensiuni. Cel care a incheiat contractul este fostul sef al Armatei, actualul senator PSD Mihail Popescu. Acuzatiile aduse generalului Badalan sunt legate de derularea acestui contract in perioada 2000-2004, cand el a indeplinit functia de sef al SMFT. DNA mai face verificari intr-un alt dosar privindu-l pe generalul Eugen Badalan referitor la un contract de furnizare de echipament, respectiv de uniforme "Ripstop".

CLIENTELA. "Decizia DNA (…) arata dimensiunea afacerilor dubioase care s-au facut de-a lungul anilor in Armata. Generalul Badalan si-a construit o adevarata clientela unita prin interese economice. Motivul real al conflictului dintre Badalan si ministrul liberal al Apararii, Teodor Atanasiu, l-a constituit modul in care unii generali au inteles sa foloseasca banul public", a declarat deputatul PNL George Scutaru, din Comisia de aparare.

SUSPENDARE. Potrivit statutului cadrelor militare, generalul Badalan nu mai poate ramane in functie dupa ce s-a inceput urmarirea penala impotriva lui. Din acest moment se declanseaza procedurile de punere a lui la dispozitia MApN, iar hotararea privind mentinerea in activitate a lui se va lua dupa solutionarea dosarului de Parchetul militar ori de Instanta de judecata militara.

×
Subiecte în articol: observator generalul badalan