x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA îl ocoleşte pe Borbely, dar îi audiază soţia şi cuscra

DNA îl ocoleşte pe Borbely, dar îi audiază soţia şi cuscra

de Aniela Nine    |    13 Iul 2011   •   21:00
DNA îl ocoleşte pe Borbely, dar îi audiază soţia şi cuscra

Scandalul privind implicarea mi­nistrului Borbely (foto) in dosarul traficului de influenta a adaugat joi doua noi elemente, in tablou fiind incluse si sotia si cuscra mi­nistrului UDMR de la Mediu, care au fost chemate la audieri la DNA Ora­dea. Sotia lui Borbely si cuscra acestuia au fost audiate timp de mai multe ore de procurorii DNA la sediul din Oradea al institutiei, cele doua re­fuzand sa faca vreo declaratie la iesire. Lamuriri asupra prezentei lor la DNA au venit de la avocatul omului de afaceri care a declansat intre­gul scandal, acesta explicand ca sotia si cuscra lui Borbely au fost audiate in calitate de martori in dosarul reno­va­rii unui apartament in schimbul in­ter­ventiilor pentru contracte cu statul.

Si in timp ce sotia si cuscra lui Borbely erau audiate la Oradea, la 150 km mai incolo, in Cluj, UDMR se pregatea de sedinta Consiliului Permanent, pe ordinea de zi a careia a fost introdus de urgenta si subiectul dosarul Borbely. Sosit la reuniunea conducerii Uniunii in timp ce sotia sa era inca la audieri, ministrul Borbely a facut cateva declaratii succinte in care si-a reiterat neimplicarea in dosarul traficului de influenta si a condamnat justitia televizata. 'Nu am nici un fel de implicatie in acest caz, am aflat si eu, ca si cei mai multi dintre dvs., din presa. Imi pare bine ca a trebuit sa aflu de la dvs. mai multe aspecte, pentru ca dvs. aflati mai repede decat altii, chiar cei vizati, ce se mai intampla, ceea ce nu este normal. Eu cred ca intr-o tara democra­ti­ca fiecare are responsabilitatea lui, si justitia, si organele de ancheta au re­sponsabilitatea lor', a spus Borbely. 'Ce inseamna aceasta respon­

sabilitate: cand este o ancheta in curs trebuie sa tii cont de acele prevederi legale, trebuie evident ca justitia sa fie independenta si sa-si faca datoria, si sunt perfect de acord, dar nu cred ca justitia trebuie sa se faca la televizor', a mai spus Borbely. In privinta lucrarilor acordate omului de afaceri Ion Ciocan, Borbely a spus doar ca Ministerul Mediului nu face nici un fel de discriminari fata de cei cu care sunt incheiate contracte, platile fiind in toate cazurile la zi.

Pana ca UDMR sa gaseasca reactia cea mai potrivita ca urmare a acestui scandal, de la Palatul Victoria a venit acelasi raspuns: atat timp cat nu exista informari sau solicitari de incepere a unui demers juridic, ministrul Borbely isi pastreaza toate atri­butiile. Totusi premierul Boc a pre­cizat ca a avut o discutie cu minis­trul Mediului pe tema acestui scandal, dar a refuzat sa faca alte comentarii.

Sustinere deplina pentru Borbely inainte de sedinta Consilului Permanent a venit, asa cum era de asteptat, de la vicepremierul Marko Bela, care a subliniat rolul important al lui Borbely in UDMR. Fostul presedinte al Uniunii a acceptat ca acest scandal are efecte asupra imaginii UDMR, dar si a Guvernului, insa a sustinut ca nu va afecta relatiile din coalitie.

×
Subiecte în articol: observator