x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA îl vrea închis pe Gigi Becali, în dosarul schimbului de terenuri cu MApN

DNA îl vrea închis pe Gigi Becali, în dosarul schimbului de terenuri cu MApN

de Veronica Micu    |    14 Mai 2013   •   12:19

Un procuror DNA a solicitat azi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, condamnarea lui George Becali la închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în dosarul schimbului de terenuri cu MApN.

Astăzi, instanţa supremă finalizează dezbaterile în acest dosar iar în pledoaria finală reprezentantul DNA a cerut condamnarea tuturor inculpaţilor la închisoare cu executare: George Becali, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc, Dumitru Cioflină, fost şef al Marelui Stat Major General şi secretar de stat în MApN, şi Ioana Cristina Babiuc, fiica fostului ministru Victor Babiuc.

În plus, procurorul a cerut ca pedeapsă complementară degradarea militară a lui Dumitru Cioflină şi plata de către inculpaţi a unor despăgubiri către Ministerul Finanţelor - George Becali şi Dumitru Cioflină - 423.000 dolari, George Becali şi Victor Babiuc - 448.000 dolari, reprezentând diferenţa de valoare între cele două terenuri schimbate cu MApN; George Becali şi Dumitru Cioflină - 21.000 dolari, reprezentând valoarea unui teren de 1,07 ha pe care Becali nu l-a mai dat MApN - şi menţinerea sechestrului asigurător pus pe bunurile inculpaţilor. Procurorul a precizat că Becali şi ceilalţi inculpaţi au fost achitaţi în mod greşit de instanţa de fond, instanţă care nu a ţinut cont de mai multe probe aflate la dosar.

În opinia DNA, prescrierea faptelor în cazul lui Becali intervine în iunie 2014 iar în cazul celorlalţi inculpaţi, în lunile iunie-iulie 2013.

George Becali a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, iar Victor Babiuc, fost ministru al Apărării Naţionale în perioada decembrie 1997-2000, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi luare de mită.

De asemenea, Dumitru Cioflină este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, iar Ioana Cristina Anca Babiuc, fiica fostului ministru, a fost acuzată de complicitate la luare de mită.

Procurorii susţin că prejudiciul cauzat statului prin efectuarea a două schimburi de terenuri este de aproximativ 900.000 dolari.

Ministerul de Finanţe s-a constituit parte civilă în proces cu suma de peste 940.000 dolari iar în vederea recuperării acestei pagube procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile ale lui Cioflină, Becali şi Babiuc.

Pe 24 mai 2014, un complet de trei judecători de la instanţa supremă i-a achitat pe inculpaţi, pe motiv că infracţiunii îi lipseşte unul dintre elementele constitutive.

Decizia judecătorilor a fost luată cu unanimitate, însă hotărârea a fost atacată cu recurs de procurorii anticorupţie.

×