x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA - Oprisan, trimis in judecata

DNA - Oprisan, trimis in judecata

de Miruna Pasa Petru    |    06 Iun 2006   •   00:00
DNA - Oprisan, trimis in judecata

Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a fost trimis ieri in judecata de procurorii anticoruptie pentru infractiuni prin care ar fi produs statului un prejudiciu de peste doua milioane de euro. Alaturi de el au fost deferiti instantei si vicepresedintele CJ Vrancea, Mircea Diaconu, directorii din cadrul aceleiasi institutii, Valeria Teodorescu si Ion Costeanu, seful Serviciului Drumuri si Poduri, Liviu Rusu, si dirigintele de santier, Valeriu Iacob.

DRUMURILE. Potrivit anchetatorilor, in cursul anului 2004, CJ Vrancea a primit suma de 1,9 milioane de dolari din partea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) pentru pietruirea drumurilor comunale din judetul Vrancea. Comisia de licitatie numita de Marian Oprisan ar fi atribuit lucrarile de constructie pentru 41 de drumuri comunale unor firme conduse de apropiati ai inculpatului si care pe deasupra nu aveau nici utilajele necesare efectuarii lucrarilor. Acestea sunt SC Aispa Stars 95 SA - al carei patron este omul de afaceri Prunache Corneliu, SC Top Media SRL - al carei patron este Graur Vasile, fratele inculpatei Teodorescu Valeria, si SC Utilaj Construct SA - al carei patron este Mihaiuc Vasile. Potrivit rechizitoriului, unele lucrari nu s-au efectuat deloc, desi banii au fost incasati imediat dupa semnarea contractelor, iar altele au fost efectuate necorespunzator. Procurorii sustin, de asemenea, ca din banii destinati pietruirii drumurilor, Comisia de licitatie condusa de Mircea Diaconu si din care faceau parte Valeria Teodorescu, Ion Costeanu si Liviu Rusu si-ar fi insusit 3,2 miliarde ROL.

ACHIZITII SI PROTOCOALE. O alta acuzatie adusa lui Oprisan se refera la faptul ca in perioada 2004-2005 ar fi negociat si achizitionat, fara hotararea Consiliului Judetean si fara avizele de specialitate ale comisiilor din consiliu, Complexul Turistic "Caprioara", in jurul caruia detinea, impreuna cu familia sa, opt hectare de teren. Pentru aceasta achizitie, el ar fi alocat ilegal 17 miliarde lei ROL din fondurile publice al CJ Vrancea si ar fi obtinut, pe baza unei adrese false trimise Guvernului, 3 miliarde ROL din fondul de rezerva al Executivului. De asemenea, presedintele CJ Vrancea este acuzat si pentru faptul ca ar fi folosit Hotelul "Rucar" si "Hanul dintre Vii", aflate in patrimoniul CJ Vrancea, ca locatii de protocol, pentru care a alocat 5,2 miliarde de lei din banii publici.

Marian Oprisan a declarat ieri ca acuzatiile care i-au fost aduse sunt neadevarate si "eminamente politice". El a sustinut de asemenea ca dosarul sau este doar un element prin care procurorii anticoruptie incearca sa-si creeze in fata Uniunii Europene o "imagine falsa".

×
Subiecte în articol: observator vrancea