x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA, pe firul unui contract semnat şi de Iohannis. Prejuduciul se ridică la 1,5 milioane de euro

DNA, pe firul unui contract semnat şi de Iohannis. Prejuduciul se ridică la 1,5 milioane de euro

de Mara Raducanu    |    02 Mar 2015   •   20:50
DNA, pe firul unui contract semnat şi de Iohannis. Prejuduciul se ridică la 1,5 milioane de euro
Sursa foto: ROMULUS BRUMA (C) / AGERPRES FOTO

Procurorii DNA Alba fac au făcut ieri 11 percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova, Cluj şi Braşov, la sediile unor firme şi la locuinţele mai multor persoane suspectate de fraude cu fonduri europene şi fapte de corupţie. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a precizat într-un comunicat de presă, că se fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene şi a unor infracţiuni de corupţie, fapte care ar fi fost comise în perioada 2011-2014. Potrivit unor surse judiciare citate de România TV, DNA ar ancheta şi un contract pe fonduri europene semnat de ministrul Mediului de la acea vreme, Laszlo Borbely, dar şi de Klaus Iohannis ca reprezentat al unei asociaţii de apă/canal. Potrivit surselor citate, ar fi vorba despre proiectul “Extinderea şi Reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov”. Contractul de finanţare pentru proiectul “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov” a fost semnat în data de 6 aprilie 2011, la Bucureşti, la sediul Ministerului Mediului şi Pădurilor, de către ministrul Laszlo Borbely, de către directorul general al S.C. Apă Canal S.A Sibiu, Mircea Niculescu, de către preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Asociaţia de Apă Sibiu”, Klaus Werner Iohannis şi de către Directorul Organismului Intermediar POS Mediu Regiunea 7 Centru, Georgeta Găină. Procurorii suspectează că banii au fost redirecţionaţi către alte scopuri decât cel prevăzut în contract, fraudându-se astfel fonduri europene. Potrivit unor surse judiciare, prejudiciu estimat este de 1,5 milioane de euro.

Calitatea lui Iohannis de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu i-a adus fostului primar al Sibiului celebrul proces de incompatibilitate, încheiat după alegerile prezidenţiale. În ianuarie 2015,  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat sentinţa definitivă în acest dosar, după ce Iohannis fusese ales şef al statului, stabilind că fostul primar al Sibiului nu a fost în incompatibilitate atunci când a deţinut şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu. După ce  Iohannis a fost ales preşedintele României, viceprimarul de Sibiu, Astrid Fodor, a devenit primar interimar al municipiului până la organizarea de noi alegeri. Conform presei locale, Astrid Fodor are doi fii: Ioan Fodor, membru în CA al societăţii Apă Canal S.A. Sibiu, şi Alexandru Fodor, director executiv la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Asociaţia de Apă Sibiu”, având ca membri 23 de localităţi din judeţul Sibiu, un municipiu din judeţul Braşov (Făgăraş), plus două Consilii Judeţene (Sibiu, Braşov).

 

 

×