x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doar 6% dintre români sunt mulţumiţi de sistemul de sănătate. Două treimi spun că sunt totuşi sănătoşi datorită dietei

Doar 6% dintre români sunt mulţumiţi de sistemul de sănătate. Două treimi spun că sunt totuşi sănătoşi datorită dietei

de Mediafax    |    06 Dec 2011   •   12:40
Doar 6% dintre români sunt mulţumiţi de sistemul de sănătate. Două treimi spun că sunt totuşi sănătoşi datorită dietei

Romanii sunt profund nemultumiti de sistemul de sanatate si de modul in care acesta este administrat, Romania fiind tara cu cel mai scazut nivel de multumire, de doar sase la suta, rezulta dintr-un studiu realizat in 28 de tari, de IRIS Network.

"In Romania 58 la suta dintre cei care au raspuns la studiu cred ca sursa problemelor din sistemul medical provine din managementul ineficient, in timp ce 42 la suta cred ca fondurile insuficiente sunt principalul aspect de blamat", se arata in studiu.

Niveluri apropiate de al Romaniei se observa si in Egipt (sapte la suta), Columbia (opt la suta) si Ucraina (noua la suta).

La nivel global, sapte din zece persoane considera ca au o stare de sanatate buna sau foarte buna. Tarile in care autoevaluarea starii de sanatate inregistreaza cel mai bun nivel sunt SUA, Irlanda, Columbia, Germania, Pakistan si Indonesia, in aceste tari peste 80 la suta dintre participantii la cercetare fiind multumiti de propria stare de sanatate.

"Romania se incadreaza in media globala (alaturi de Grecia, Franta, Slovenia si Olanda), 72 la suta din populatie apreciindu-si pozitiv starea de sanatate", rezulta din studiu.

In Romania, 76 la suta dintre cei care au raspuns considera ca dieta aleasa este principalul factor care are efect asupra starii de sanatate, iar pe locul doi se situeaza nivelul de exercitii fizice (65 la suta).

Doar 44 la suta cred ca starea lor de sanatate poate fi influentata de cantitatea de alcool consumata si doar 46 la suta apreciaza ca fumatul are un impact asupra sanatatii lor.

Printre cei care au cea mai slaba perceptie despre sanatatea lor se numara locuitorii din Rusia, Ucraina, Turcia, Polonia, Ungaria si Chile.

Factorii perceputi in intreaga lume ca fiind cei mai importanti influentatori ai starii de sanatate sunt: nivelul de exercitii fizice, contaminantii care afecteaza apa si alimentele, calitatea somului, dieta aleasa de fiecare si mostenirea genetica a familiei.

La polul opus, factorii care sunt considerati a influenta cel mai putin starea de sanatate sunt: consumul de tutun si cantitatea de alcool consumata in mod obisnuit.

Perceptia asupra calitatii serviciilor nationale de sanatate este destul de slaba la nivel global. Din cele 28 de tari investigate, in 22 se observa o satisfactie scazuta fata de sistemul de sanatate.

Tara in care oamenii sunt cei mai multumiti de sistemul public de sanatate este Indonezia, 81 la suta dintre persoane apreciind pozitiv sistemul national de sanatate.

Alte tari in care oamenii sunt multumiti sunt: Turcia, Malaiezia, India si Tailanda, nivelul de satisfactie fiind de peste 60 la suta.

In Europa locuitorii diferitelor tari sunt mai critici cu privire la serviciile de sanatate publica, insa tari precum Finlanda, Olanda si Marea Britanie reusesc sa obtina scoruri de satisfactie peste 40 la suta.

In cele mai multe din cele 28 de tari investigate sursa problemelor din sistemul de sanaate este perceputa ca fiind managementul ineficient al sistemului.

Tarile in care managementul serviciilor de sanatate este blamat in cea mai mare masura sunt: Columbia, Slovenia, Germania, Grecia si China.

"Ungaria este singura tara in care oamenii cred ca fondurile insuficiente sunt o problema mai acuta decat managementul sistemului", rezulta din studiu.

Increderea in diferite aspecte ale sistemului national de sanatate difera considerabil de la o tara la alta. De exemplu, in Olanda si Franta oamenii tind sa creada in mare masura ca servicii de sanatate de calitate vor fi intotdeauna disponibile in tara lor.

"Majoritatea locuitorilor din aceste tari (aproximativ 80 la suta) cred si ca serviciile de sanatate din tara lor sunt printre cele mai bune din lume. In Grecia, Romania si Polonia increderea in sistemul de sanatate este scazuta in legatura cu toate aspectele investigate, atat legat de nivel de calitate a serviciilor, cat si in ceeea ce priveste abilitatea sistemului de a avea grija de persoanele defavorizate din societate", se mai arata in studiu.

In cele mai multe dintre tarile participante la studiu (21 din cele 28) exista un acord asupra faptului ca guvernele, prin intermediul taxelor, sunt cele care trebuie sa asigure finantarea sistemului de sanatate.

In tari precum SUA sau China exista o preferinta mai ridicata pentru finantarea cheltuielilor cu sanatatea la nivel individual (fie prin intermediul asigurarilor private de sanatate, fie prin plata fiecarui serviciu la momentul contractarii lui).

O situatie deosebita apare in tari precum Germania si Tailanda, unde preferinta pentru cele doua tipuri de finantare a sistemului de sanatate este aproximativ egala.

In Romania, o majoritate puternica (82 la suta) inclina spre sustinerea cheltuielilor legate de sanatate din fonduri publice.

Studiul IriS Global Health a constat in 22.493 de interviuri folosindu-se metode de colectare adaptate situatiei din fiecare tara (on-line, fata in fata sau prin telefon).

Datele au fost colectate in perioada august - octombrie 2011, folosindu-se un chestionar similar in toate tarile participante.

In Romania s-au realizat 1.100 de chestionare folosindu-se metoda de colectare fata in fata, la domiciliul respondentului.

Esantionul este reprezentativ pentru populatia intre 20 si 60 de ani, din localitatile urbane cu peste 50.000 de locuitori si are o eroare maxima de esantionare de 2,9 la suta la un nivel de probabilitate de 95 la suta.

Tarile participante la studiu sunt: Filanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Romania, Rusia, Slovenia, Turcia, Marea Britanie, Ucraina, SUA, Canada, Chile, Columbia, China, India, Indonezia, Malaiezia, Tailanda, Pakistan, Egipt, Australia.

×