x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doar moartea ce ne mai deschide ochii

Doar moartea ce ne mai deschide ochii

de Marian Stefan    |    Daniel Mihalascu    |    30 Aug 2006   •   00:00

Trebuie sa se intample musai o nenorocire ca sa vedem raul din jurul nos-tru. Trei oameni nevino-vati au murit zdrobiti de bolidul care a trecut pe rosu. Ieri au fost ingropati. Acum abia luam atitudine fata de potentialii criminali care trateaza semaforul drept piesa de muzeu. Campania "Cartonas rosu la volan" nu trebuie sa dureze numai trei zile. Altfel, n-am inteles nimic din moartea lui Cristian, Andrei si Radu.

ULTIMUL DRUM. Galatiul a fost ieri blocat pentru cateva ceasuri de inmormantarea taximetristului Radu Dumitru Arustei

Cei trei tineri morti in accidentul de circulatie produs de englezul Ali Imran pe Podul Eroilor au fost condusi ieri pe ultimul drum. Soferul de taxi Radu Dumitru Arustei la Galati, iar regizorul Cristian Nemescu si inginerul de sunet Andrei Toncu la Bucuresti.

Moartea celor trei se alatura miilor de disparuti in accidente rutiere. Mai mult sau mai putin cunoscuti, suferinta celor dragi lor este aceeasi. Din nefericire, viata nu are intotdeauna prioritate. A fost nevoie de inca o astfel de tragedie pentru ca opinia publica si autoritatile sa se alature unei initiative venita din partea prietenilor celor doi cineasti: campania "cartonas rosu pe sosea", "o campanie impotriva mitocaniei si a vandalismului pe sosea, prin care sa fie aratati cu degetul cei care incalca regulile de circulatie pe drumurile romanesti".

BUCURESTI. Cimitirul Evanghelic Luteran din Bucuresti a fost ieri dupa-amiaza neincapator. Famiile si prietenii celor doi artisi si-au luat "ramas bun" de la Cristian Nemescu si de la Andrei Toncu, poreclit in liceu "Otto". Conform vointei familiei, cameramanii si fotografii nu au putut patrunde in cimitir. Dupa slujba de inmormantare ce a avut loc la pranz, la Biserica Stavropoleos, cortegiul funerar s-a indreptat spre cimitir.

Trupurile celor doi cineasti si-au gasit odihna vesnica in acelasi loc, in cripta familiei Nemescu. Zeci de coroane si buchete de flori au imprejmuit mormantul celor doi si pe cata framantare a fost in inimile celor prezenti, pe atata liniste a inconjurat ceremonia, foarte sobra. Andrei Toncu n-a vrut sa-si ia "la revedere" de la aceasta lume. Prea s-au chinuit groparii sa bage cosciugul in pamant. Cei doi tineri, colaboratori la mai multe filme, au fost condusi pe ultimul drum de circa 250 de oameni: familii, apropiati, prieteni, precum regizorul Constantin Popescu si actritele Maria Dinulescu si Ana Ularu.

TAXIMETRIST-TEOLOG. Lacrimi au curs si la Galati. Dupa ce, cu o zi in urma, un impresionant cortegiu funerar l-a dus pentru ultima oara acasa pe taximetristul Radu Arustei, tanarul a fost inmormantat ieri. Toate taximetrele din municipiul de la Dunare au lipit pe geamuri poza colegului lor, pe care scria: "Nu te vom uita". In semn de solidaritate, sute de taximetristi galateni au intrerupt lucrul pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Radu. Timp de cateva ore, dispeceratele au tacut in memoria lui Radu Arustei.

"Dupa ce s-a intamplat tragedia, seful lui Radu, de la Bucuresti, a luat mobilul baiatului si a vazut in agenda numele «mama» si a sunat pe acel numar. A raspuns sora mea, Violeta Ratusi, care se afla in Italia, la munca... urma sa vina in tara impreuna cu fratele lui Radu saptamana asta ca sa participe la nunta lui Radu... Cand a raspuns Violeta si i s-a spus ca Radu a avut un accident grav de tot, sora mea nu a vrut sa creada, a zis ca e vreo gluma... Dupa aceea, am fost eu sunat si mi-a zis ca baiatul a murit", a povestit Dumitru Ratusi, unchiul lui Radu.

Nascut la Botosani, Radu Arustei a venit de la varsta de zece ani la Galati. "Baiatul era in ultimul an la Facultatea de Teologie de la Pitesti si in anul I la Facultatea de Istoria Religiilor, la Bucuresti. Pentru a-si intretine familia, mai ales acum ca avea si copil mic, Radu a inceput sa faca taximetrie", ne-a mai spus tanarul.

CARTONAS ROSU LA VOLAN
Nu doar politia a decis sa monitorizeze mai atent traficul in urma accidentului, ci si apropiatii victimelor au luat initiativa. Campania "Cartonas rosu la volan" lupta "impotriva mitocaniei si a vandalismului pe sosea", asa cum se arata in comunicatul semnat Hi Film Productions. Toti cei ce vor sa faca traficul rutier mai sigur sunt invitati sa "patruleze" prin centrul Bucurestiului, echipati cu o camera de filmat. Initiatorii spun ca in 15 minute se vor constata cel putin trei incalcari flagrante ale legilor. Ei mai invita societatea civila sa organizeze dezbateri impreuna cu reprezentanti ai politiei, ai Parchetului, sociologi, psihologi, personalitati, dezbateri mediatizate care sa gaseasca solutii pentru educarea cetatenilor si pentru tratarea sindromului "puterii la volan".

PRIORITATE
Brigada de Politie Rutiera a declansat o campanie pentru depistarea soferilor care trec pe culoarea rosie a semaforului si a celor care depasesc viteza maxima admisa, in urma tragicului accident petrecut in Bucuresti, in care si-au pierdut viata regizorul Cristian Nemescu, sunetistul Andrei Toncu si tanarul taximetrist Radu Arustei. "In primele doua nopti politia a avut cate trei filtre si au fost amendati 89 de soferi pentru ca au au trecut pe culoare rosie a semaforului, iar pentru depasirea vitezei au fost amendati aproximativ 200 de soferi", a declarat agentul-sef Marian Barbu, din cadrul Politiei Rutiere. Campania Brigazii de Politie Rutiera a inceput duminica seara, pentru o perioa-da de trei zile. In functie de rezultatele obtinute, politia va continua campania pentru depista-rea soferilor grabiti. (Petru Zoltan)

SOFERUL UCIGAS A UITAT ACASA PERMISUL
Dupa producerea tragicului accident, autoritatile romane au constatat ca soferul vinovat, britanicul Ali Imram, nu avea asupra sa nici permisul de conducere, nici cartea de identitate a masinii. Potrivit procurorului-sef al Parchetului Tribunalului Capitalei, Marius Iacob, anchetatorii au cerut sprijinul Interpol. Surse judiciare ne-au declarat ieri ca Interpol a confirmat faptul ca Ali Imram are permis de conducere, obtinut in Marea Britanie.
×
Subiecte în articol: observator radu