x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dobre promite - Destituiri la semafor

Dobre promite - Destituiri la semafor

de Iohanna Onaca Purdea    |    21 Apr 2006   •   00:00
Dobre promite - Destituiri la semafor

Semafoarele care au paralizat trafi-cul pe DN 1 si au intins nervii soferi-lor la maximum timp de mai bine de doua saptamani au fost demontate ieri din ordinul ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre.

Semafoarele care au paralizat traficul pe DN 1 si au intins nervii soferilor la maximum timp de mai bine de doua saptamani au fost demontate ieri din ordinul ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre.

Prezent la fata locului, ministrul a anuntat ca cei care au dat aprobare pentru instalarea semafoarelor vor fi sanctionati, mergandu-se pana la desfacerea contractului de munca. Unul s-a pensionat, seful Directiei Politiei Rutiere. Ramane de vazut ce se va intampla cu ceilalti responsabili.

DEMERSURILE NOASTRE. Situatia circulatiei dificile de pe DN1 a retinut atentia Jurnalului National de mai bine de o saptamana. Ziarul nostru a publicat un articol pe aceasta tema chiar la deschiderea centrului comercial, atunci cand au fost puse in functiune semafoarele, iar traficul pe DN 1 a fost bulversat. Totul a culminat in sedinta de redactie de miercuri, cand s-a propus abordarea acestui subiect pentru ziarul de a doua zi. Filmul evenimentelor a fost foarte simplu: in jurul orei 14:00 am trimis o solicitare oficiala catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), prin care am cerut sa ne prezinte documentele in baza carora s-a dat acordul pentru semaforizarea intersectiei respective, cine a semnat aprobarea si daca s-a facut un studiu care sa ateste necesitatea semnalizarii caii de acces dinspre centrul comercial.
AMINTIRI. Asa arata intersectia cu pricina, ieri dimineata
Intre timp, reporterii nostri s-au deplasat la fata locului, s-au documentat si au facut fotografii pe traseu si in intersectia respectiva. O alta echipa a realizat un interviu cu reprezentantii Politiei Rutiere, una dintre institutiile care si-a dat acordul pentru instalarea semafoarelor. Pana la ora inchiderii editiei, raspunsul de la CNADNR nu sosise, asa ca ne-am hotarat sa amanam materialul cu o zi, pentru a putea prezenta si punctul de vedere al autoritatii in administrarea careia se afla DN 1. Raspunsul a sosit in jurul orei 19:00 si astazi va putem prezenta faptele in ansamblu.

Click pt a mari imaginea
FACSIMIL. Pe documentul prin care se aproba instalarea semafoarelor apar semnaturile lui Harkel si a lui Toderica

SOLUTIE TEMPORARA. Potrivit documentelor prezentate de CNADNR, proprietarul complexului comercial a primit in 2001, prin Planul Urbanistic Zonal, aprobare pentru realizarea ansamblului comercial. Acordul a fost dat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, iar solutia de acces la drumul national "prevedea intrarea si iesirea traficului local printr-un sens giratoriu, iar traficul in tranzit urma sa se desfasoare pe un pasaj superior". In 2003, sectorul de drum din DN 1 a trecut in administrarea CNADNR. "Necorelarea investitiei rutiere cu cea urbanistica l-a determinat pe investitor sa solicite un acces provizoriu, in care dirijarea circulatiei sa se faca cu instalatie automata de semaforizare", se precizeaza in raspunsul CNADNR. Cererea de amenajare a accesului s-a inregistrat la data de 2.03.2006. Compania de drumuri precizeaza ca "specialistii in domeniu au facut un studiu de trafic din care a rezultat necesitatea dirijarii circulatiei prin instalatii de semaforizare", iar "instalarea semafoarelor s-a facut in baza avizului emis de CNADNR si Directia Politiei Rutiere". Potrivit acestuia, solutia semaforizarii intersectiei este temporara. "Accesul in solutia definitiva se va realiza dupa finalizarea lucrarilor prevazute a se executa in cadrul proiectului de fluidizare a traficului pe DN 1, data la care amenajarile in solutia temporara vor fi dezafectate", se arata in avizul comun al celor doua institutii. Documentul, datat 4.04.2006, este semnat de directorul general prim-adjunct al CNADNR, Ioan Anton Harkel, si de comisar-sef Mircea Toderica Mircia, director in cadrul Directiei Politiei Rutiere. Cel din urma s-a pensionat intre timp. Unul dintre vinovati a iesit la timp din carti. Cand vor plati si ceilalti?

"CURATENIE" IN INTERSECTIE
Ieri, semafoarele care au cauzat atatea neplaceri soferilor au fost demontate de lucratorii de la drumuri. Cu o zi inainte, intersectia DN 1 cu calea de acces de la centrul comercial Feeria era marcata cu un vizibil caroiaj portocaliu si cu placute semnalizatoare reflectorizante. Ieri, in jurul orei 13:00, marcajele portocalii de pe carosabil nu mai existau, in mai putin de o ora disparusera si semafoarele, iar drumul de acces dinspre centrul comercial a fost inchis. Ministrul Transporturilor a venit sa se convinga cu ochii lui ca ordinul s-a indeplinit. "Am scos semafoarele pentru inconveninetul pe care il produceau in trafic. Aici lucram la largirea drumului la sase benzi si noi punem semafoare! Daca un inconstient si un neprofesionist da o aprobare fara sa gandeasca, un ministru trebuie sa o remedieze, ca asa e la noi… Vinovatul isi va primi sanctiunea si o sa va comunic. Am dispus sa se faca o ancheta, iar acela care a dat aprobarea are o problema", a tunat ministrul Transporturilor. El nu a vrut sa spuna cine anume a semnat aprobarea pentru instalarea semafoarelor, dar a precizat ca aceasta a fost data de CNADNR, autoritatea care este si administratorul drumului. "Cei de la AND care sunt vinovati… sanctiunea merge pana la desfacerea contractului de munca", a mai precizat Gheorghe Dobre. El a adaugat ca iesirea de la centrul comercial se va face pe drumul din spate, pe la Gradina Zoologica, chiar daca timpul de asteptare va fi mai mare. "Sunt 25.000 de participanti la trafic ca medie zilnica (pe DN 1 - n.r.), iar duminica ajung pana la 50.000. Poate sa dureze, dar nu facem blocaje pe soseaua pe care o largim la sase benzi", a mai spus Dobre.

Mircia Toderica: "M-am pensionat!"


Pentru a afla care a fost contributia Directiei Politiei Rutiere la aprobarea instalarii controversatului semafor de pa DN1, la kilometrul 8+928, l-am contactat telefonic, ieri, pe directorul Directiei Politiei Rutiere, comisarul-sef Mircia Toderica, a carui semnatura se regaseste pe documentul de autorizatie a instalarii semaforului din dreptul hypermarchetului.

Jurnalul National: Buna ziua, domnule director. Va deranjam cu doua intrebari, in legatura cu semaforul instalat recent in Baneasa, in dreptul magazinului Carrefour.
Mircia Toderica (dupa un moment de gandire). Da, dar eu nu mai sunt director. M-am pensionat.

Jurnalul National: Dar... domnule director, documentul cu semnatura dumneavoastra este datat cu ziua de 4 aprilie 2006. Atunci cand ati semnat erati inca director al Politiei Rutiere.
Mircia Toderica (iritat): Nu ma intereseaza. M-am pensionat si nu ma mai intereseaza de nimic. Nu vreau sa am de-a face cu nimeni. (Radu Crivat)
×