x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doctoratul costa 2.000 de euro pe an

Doctoratul costa 2.000 de euro pe an

de Eugenia Mihalcea    |    11 Aug 2005   •   00:00
Doctoratul costa 2.000 de euro pe an

Sa ajungi doctor inseamna sa faci 3 ani de studii, sa ai deja diploma de masterand si sa scoti din buzunar in jur de 1.500-2.000 de euro pe an.

Sa ajungi doctor inseamna sa faci 3 ani de studii, sa ai deja diploma de masterand si sa scoti din buzunar in jur de 1.500-2.000 de euro pe an, pentru studiul la fara frecventa. O data cu noile reglementari legislative privind studiile de doctorat, profesorii peste 70 ani nu mai pot fi coordonatori.

Din toamna anului 2005, durata ciclului de studii universitare de doctorat este de 3 ani, conform unei recente hotarari. Doar in situatii speciale, durata poate fi prelungita cu 1-2 ani. Atat profesorii coordonatori, cat si cei care vor sa devina doctoranzi au fost bulversati de schimbarile impuse de Ministerul Educatiei prin recenta hotarare, in "spiritul" procesului de la Bologna, dupa cum spun reprezentantii Ministerului Educatiei, in sensul europenizarii sistemului de invatamant din Romania.

PE BANI GREI. In primul rand, incepand cu acest an universitar, doctoratul fara frecventa se plateste. Asta, in conditiile in care Ministerul Educatiei a alocat pentru anul universitar 2005-2006 6.617 locuri, dintre care 5.020 sunt la fara frecventa. "Sunt asistent universitar la Universitatea Babes-Bolyai si urma ca anul acesta sa ma inscriu la doctorat fara frecventa pe un loc bugetar. Dar se pare ca asa ceva nu mai exista. Forma cu frecventa este incompatibila cu postul meu, deci nu am decat o singura varianta: sa platesc daca vreau titlul de doctor", se plange o tanara de la Universitatea Babes-Bolyai. Taxele pentru doctoratul fara frecventa trebuie sa fie comparative cu sumele destinate de la buget pentru un doctorand. Asta inseamna 1.500-2.000 de euro pe an. "Este greu sa se faca estimari. Facultatile au trimis propuneri de taxe sub 1.000 de euro", spune conf. dr. Romita Iucu, prorector la Universitatea Bucuresti, institutia de invatamant superior cu cele mai multe locuri la fara frecventa, respectiv 550.

FARA VARIANTE. Pe de alta parte, chiar daca este constient ca va scadea numarul de doctoranzi, prof. univ. dr. Stancu Ion, prorector in cadrul Academiei de Studii Economice, este de parere ca "doctoratul trebuie facut la zi". "Fara frecventa este o forma veche, care speram sa ramana in istorie", adauga prorectorul Stancu. La ASE, admiterea la doctorat se va sustine incepand cu 5 septembrie pana la finele lunii. Cat priveste taxa de scolarizare, aceasta nu va fi mai mica de 1.500-2.000 de euro pe an.

"Generatii intregi de universitari au facut doctorat fara a plati. Pentru noi, doctoratul este conditie obligatorie pentru promovare si chiar mentinerea postului. Asadar, un asistent sau un preparator care are un salariu mic poate ca mai plateste si chirie sau are de intretinut o familie, trebuie sa munceasca doar pentru a-si plati doctoratul", spune Diana, asistent universitar de la Babes-Bolyai.

Cu toate acestea, hotararea guvernamentala e foarte clara: doctoratul in forma de invatamant fara frecventa se organizeaza numai in regim cu taxa. De asemenea, din toamna anului 2007, vor avea dreptul sa participe la concursul de admitere la studii universitare de doctorat numai absolventii studiilor universitare de masterat.

Cat priveste profesorii, dupa pensionare, conducatorul de doctorat, cu exceptia celui care a obtinut calitatea de profesor universitar consultant, nu mai poate primi spre indrumare noi doctoranzi. Profesorul consultant nu mai poate primi spre indrumare noi doctoranzi dupa varsta de 70 de ani.

BURSA. Doctoranzii inscrisi la forma de invatamant cu frecventa pot obtine bursa de doctorat, care se acorda prin concurs. Aceasta reprezinta o indemnizatie egala cu salariul brut de asistent de cercetare pentru perioada programului de pregatire universitara avansata si de cercetator stiintific pentru perioada programului de cercetare stiintifica. Bursa este acordata de universitatea care sustine cursuri de doctoranzi, iar banii pot veni de la stat, din veniturile proprii ale universitatii, donatii, sponsorizari si din alte surse.

FACILITATE
"Generatii intregi de universitari au facut doctorat fara a plati" - Diana, asistent universitar la Babes-Bolyai
×
Subiecte în articol: observator frecventa doctorat doctoratul