x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doi ani de la tragedia din Maternitatea Giuleşti! Spitalul are „un nou chip”, dar vinovaţii nu au fost găsiţi încă!

Doi ani de la tragedia din Maternitatea Giuleşti! Spitalul are „un nou chip”, dar vinovaţii nu au fost găsiţi încă!

de Mediafax    |    16 Aug 2012   •   13:56
Doi ani de la tragedia din Maternitatea Giuleşti! Spitalul are „un nou chip”, dar vinovaţii nu au fost găsiţi încă!

Tragedia de la Maternitatea Giulesti este inca vie in amintirea celor care acum doi ani au trait clipe de cosmar, insa medicii spun ca este imposibila o repetare a unei astfel de drame, intrucat au fost luate toate masurile de siguranta, sunt senzori de fum si a fost rezolvata problema personalului.

"Asa o drama este practic imposibil sa se mai repete. Lucram pe protocoale foarte stricte. Avem senzori de fum, usi profesionale care se inchid automat, iar daca se opreste curentul, se deschid instantaneu. Avem generator de curent si aparate de aer conditionat cu purificare, speciale pentru spitale", a declarat, pentru MEDIAFAX doctorul Doru Pana, purtatorul de cuvant al Spitalului "Panait Sarbu", de care apartine Maternitatea Giulesti.

Desi dotarile au fost facute de Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale inca din 2010 si completate continuu, in 2011 femeile insa se temeau sa vina la Maternitatea Giulesti, a mai spus Doru Pana.

"Simteam teama cand vorbeam cu ele. Acum nu se mai simte acest lucru. Conditiile din maternitate sunt comparabile cu acelea din spitalele occidentale", a adaugat medicul.

Chiar si problema personalului de la sectia de nou-nascuti a fost rezolvata, in pofida legislatiei care a interzis angajarea unei persoane doar daca alte sapte ies din sistem. Mai mult, pentru a alunga teama din sufletul femeilor, Spitalul "Panait Sarbu" are propriul site unde pot fi vazute "imagini cu noul chip" al unitatii sanitare, a mai spus medicul.

Doru Pana a adaugat ca desi in 2010 si chiar si in 2011 a fost o perioada grea, anul trecut au nascut in Maternitatea Giulesti 3.452 de femei, fiind adusi pe lume 404 prematuri si 1.110 cu o greutate mai mica de 1,5 kilograme. De asemenea, 44 de nou-nascuti cu diverse probleme de santate au fost transferati la Spitalul "Panait Sarbu" din alte unitati sanitare.



Parchetul a terminat in patru luni ancheta privind incendiul produs in 16 august 2010 la Maternitatea Giulesti. Dosarul a fost trimis la Judecatoria Sectorului 6 in data de 6 decembrie 2010, iar procesul a inceput in 10 ianuarie 2011.

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie i-au trimis in judecata, in decembrie 2010, pe asistenta medicala Florentina Daniela Carstea si Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Panait Sarbu", pentru ucidere din culpa si vatamare corporala grava din culpa.

De asemenea, fostul manager al unitatii sanitare Bogdan Marinescu, seful serviciului tehnic Vasile Dima, seful sectiei neonatologie Adrian Ioan Toma si electricianul Gigel Oprea sunt acuzati de neglijenta in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

×