x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doi morti pe platforma RAFO

Doi morti pe platforma RAFO

06 Oct 2004   •   00:00

O explozie care s-a produs ieri-dimineata din cauza unei acumulari de gaze pe platforma rafinariei RAFO Onesti a ucis doua persoane, dar nu a produs pagube materiale semnificative.

CEZARA DUTA

Cele doua victime de la RAFO erau un maistru si un sef de echipa care efectuau o lucrare la una din instalatiile rafinariei, in cadrul reviziei tehnice anuale. Gheorghe Tarcuta, de 54 de ani, si Vasile Hazaparu, de 59 de ani, erau angajati la filiala Bacau a TMUCB, intreprindere care fusese contractata sa inlocuiasca un rezervor de pe platforma RAFO, se arata intr-un comunicat al celor doua societati.

La cativa metri de locul unde se lucra la inlocuirea rezervorului se afla un alt container, la care nu se efectua nici un fel de interventie. Cei doi specialisti care supravegheau lucrarea s-au asezat pe capacul acelui rezervor. Primele indicii arata ca din cauza unei acumulari de gaze cazanul respectiv a explodat si a aruncat capacul in aer. Seful de echipa Vasile Hazaparu a murit pe loc, iar maistrul Gheorghe Tarcuta a decedat in drum spre spital.

CERCETARI. Imediat dupa explozie, la sediul RAFO au aparut reprezentantii Inspectoratului General de Protectie a Muncii impreuna cu prefectul judetului Bacau, procurorii, politistii si expertii Comandamentului Pompierilor. Impreuna cu directorii RAFO, UTON si TMUCB, acestia continua cercetarile pentru a stabili cu exactitate circumstantele in care s-a produs accidentul.

DISCULPARE

Reprezentantii RAFO sustin ca lucrarea a fost facuta cu toate avizele de lucru pentru controlul concentratiilor de gaze si folosirea focului. Instructajul de protectie a muncii, special in astfel de situatii, a fost facut atat conform normelor interne RAFO, cat si celor impuse de TMUCB. Din primele cercetari reiese insa ca prezenta celor doi specialisti pe capacul-platforma al rezervorului care a explodat nu era justificata si nici nu se conforma procedurilor de lucru.
×
Subiecte în articol: observator rafo