x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doi politicieni ungari de la AP a Consiliului Europei pledează pentru Ţinutul Secuiesc: "Autonomia va fi o realitate în România, în 10-20 de ani"

Doi politicieni ungari de la AP a Consiliului Europei pledează pentru Ţinutul Secuiesc: "Autonomia va fi o realitate în România, în 10-20 de ani"

de Istvan Deak    |    13 Mar 2012   •   10:15
Doi politicieni ungari de la AP a Consiliului Europei pledează pentru Ţinutul Secuiesc: "Autonomia va fi o realitate în România, în 10-20 de ani"

Distinsi de Consiliul National al Secuilor cu Premiul "Gabor Aron' pentru merite deosebite aduse in tentativa de obtinere a autonomiei Tinutului Secuiesc, politicienii ungari Kalmár Ferenc si Gaudi-Nagy Tamás s-au aratat increzatori ca, in maximum 10-20 de ani, autonomia va deveni realitate in Romania.

"O parte a elitei politicii romanesti urmareste cu ingandurare aceste teme, dar, daca luam in considerare istoria Romaniei, observam ca elita politicii romanesti a fost mereu deschisa la concepte noi care au venit si au adus un progres tarii. Eu sunt de parere ca, in momentul acesta, in Europa putem combate problemele existente si viitoare doar prin colaborare si parteneriat. Problemele demografice sunt uriase, iar cele de imigrare au atins cote alarmante. Acestea pot fi solutionate doar prin colaborare, de aceea cred ca elita politicii din Romania va fi deschisa fata de propunerile Europei de Vest, printre care si cele legate autonomie. In maximum 10-20 de ani, autonomia va deveni realitate in Romania', a declarat Kalmar, membru din partea Ungariei in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

Avantaje economice

Colegul sau din delegatia maghiara, Gaudi Nagy Tamas, cere Guvernului roman sa puna in aplicare Rezolutia 1832/2011, adoptata cu majoritate simpla in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. "Aceasta rezolutie a fost adusa in atentia Consiliului Europei de colegul Kalmar si cu mine si prevede ca toate tarile membre UE, inclusiv Romania, trebuie sa acorde autonomia minoritatilor nationale care traiesc pe teritoriul ei, in acest caz cea mai maghiara, daca exista o solicitare evidenta in acest sens. Autonomia teritoriala este solutia rezolvarii tuturor problemelor etnice si inter-etnice si reprezinta o uriasa posibilitate de dezvoltare economica. Consiliul National al Secuilor ar trebui sa obtina o forma juridica legala pentru statutul autonomiei, astfel s-ar putea asigura o inflorire a Romaniei si a Tinutului Secuiesc. In caz contrar, Romania va deveni o prezenta intolerabila in salonul european, o tara care nu poate fi luata in serios', a punctat Gaudi.

Hocheistii maghiari din nationala, nominalizati

Consiliul National al Secuilor a motivat acordarea premiului "Gabor Aron' celor doi politicieni ungari prin faptul ca pe parcursul anului 2011 acestia au reusit sa puna pe ordinea de zi a Adunarilor Parlamentare ale Consiliului Europei de mai multe ori problema autonomiei Tinutului Secuiesc, subiect dezbatut in 2011 mai des decat in ultimii 20 de ani la un loc. Printre cei nominalizati pentru acest premiu au fost si hocheistii de etnie maghiara din nationala Romaniei care au cantat doar imnul Ungariei si pe cel al Tinutului Secuiesc la partida disputata intre cele doua nationale in luna decembrie la Miercurea Ciuc. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×