x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doi români infectaţi cu virusul A/H1N1au murit. Cele două cazuri de gripă porcină, confirmate de Ministerul Sănătăţii

Doi români infectaţi cu virusul A/H1N1au murit. Cele două cazuri de gripă porcină, confirmate de Ministerul Sănătăţii

24 Ian 2013   •   12:42
Doi români infectaţi cu virusul A/H1N1au murit. Cele două cazuri de gripă porcină, confirmate de Ministerul Sănătăţii
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

O femeie de 55 de ani din Bistriţa-Năsăud şi un bărbat de 61 de ani din Cluj au murit, fiind infectaţi cu virusul gripei porcine, a declarat Alexandru Rafila, secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii.

"Direcția de Sănătate Publică Cluj a comunicat pe data de 19/01/2013, un deces la caz de SARI (infecție respiratorie acută severă). Este vorba despre un bărbat în vârstă de 61 de ani, din județul Cluj, care nu avea alte boli asociate. Bărbatul a fost confirmat cu gripa tip A, subtip H1 pdm09  (gripă pandemică) și nu eravaccinat antigripal", se arată într-un comunicat al Direcției de Sănătate Publică Cluj, citat de site-ul stiridecluj.ro.

Alexandru Rafila a declarat, pentru Agerpres, că în ţara noastră nu se aşteaptă o evoluţie imediată a unei epidemii de gripă. Potrivt acestuia, numărul de tulpini confirmate de virus gripal de către Centrul Naţional pentru Grip "Institutul Cantacuzino" a fost de 15, dintre acestea 11 fiind de tip A, iar 4 de tip B. Totodată, până în prezent, au fost confirmate două decese din cauza virusului gripal A/H1N1 la o femeie din Bistriţa şi un bărbat din Cluj.

Secretarul de stat recomandă ca persoanele, care au dureri musculare, febră, stare generală proastă, să se adreseze medicilor.

Alexandru Rafila declara săptămâna trecută că se aşteaptă ca în România, spre sfârşitul lunii ianuarie, să crească numărul cazurilor de infecţii respiratorii, respectiv de gripă. Dr. Rafila a mai spus că sezonul gripal se preconizează a fi în limite controlabile, în sensul că se speră să nu existe un număr foarte mare de îmbolnăviri, mai ales în colectivităţi. El a subliniat că direcţiile de sănătate publică vor lua măsurile necesare care se recomandă în astfel de cazuri.

×