x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dolha, membru al delegaţiei de parlamentari care a fost în Norvegia: Cred că familia Bodnariu îşi va recupera copiii

Dolha, membru al delegaţiei de parlamentari care a fost în Norvegia: Cred că familia Bodnariu îşi va recupera copiii

23 Ian 2016   •   14:05
Dolha, membru al delegaţiei de parlamentari care a fost în Norvegia: Cred că familia Bodnariu îşi va recupera copiii

Vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, Mircea Dolha, membru al delegaţiei parlamentare care a efectuat o vizită în Norvegia, a declarat că situaţia este îngrijorătoare pentru multe familii cu copii din Norvegia, dar crede că familia Bodnariu, care se află în atenţia serviciului de protecţie a copilului din această ţară, îşi va recupera copiii.

"Situaţia este îngrijorătoare în Norvegia nu numai pentru familiile de români, ci şi pentru alte familii care îşi iau copiii minori şi fug din Norvegia. Pe noi ne interesează familiile de români. Din discuţiile pe care le-am avut cu mai multe autorităţi (...) avem semnale clare, nu vrem să exagerăm cu nimic, nu vrem să dăm iluzii, promisiunea că vor trimite un ordin intern pentru toate autorităţile locale să fie foarte atente, pentru că nu numai românii au dat semnale. Delegaţia românească a fost cea care a impresionat aceste autorităţi pentru că până acum nicio ţară nu a trimis parlamentari în număr mare care să se intereseze şi să cunoască, cu adevărat, legislaţia. Eu cred că familia Bodnariu îşi va recupera copiii şi că dreptatea va fi de partea lor", a afirmat Dolha, sâmbătă, într-o conferinţă de presă.

El susţine că din discuţiile pe care delegaţia le-a avut cu familia Bodnariu, cu vecinii acestora şi cu reprezentanţi ai comunităţii locale, a reieşit că această familie nu ar putea să le facă rău propriilor copii.

'Am mers în Norvegia pentru că ne interesează şi soarta familiilor de români aflate în dificultate oriunde ar fi ele. (...) Ne-am deplasat şi la familia Bodnariu. Am luat legătura cu vecinii acestora. Am vizitat casa, camerele copiilor, modul în care au fost crescuţi. Am discutat cu reprezentanţi ai comunităţii locale care îi cunosc îndeaproape pe aceştia. Concluzia mea personală este că (...) familia Bodnariu nu ar putea să facă rău nici unei muşte, dar propriilor copii pe care îi iubesc foarte, foarte mult", a adăugat Dolha.

Pe de altă parte, el a explicat că pentru parlamentarii români prioritar este interesul copiilor.

"Am plecat în Norvegia pentru aflarea adevărului şi nu pentru a face o imixtiune în ancheta pe care o fac autorităţile norvegiene. Şi pentru parlamentarii români prioritar este interesul copiilor. Avem o extremă în România neplăcută, pentru că noi vrem să iniţiem nişte pedepse mai aspre pentru cei care în România îşi maltratează copiii, sunt comisii speciale în România care trebuie să intervină mult mai abrupt. Toate instituţiile statului şi cei de la protecţia copilului şi nu intervin atunci când trebuie să intre sub sancţiunea legii. Legea din România este bună, dar trebuie pusă în aplicare", a spus Dolha.

La rândul său, senatorul Marian Vasiliev, care a locuit trei ani în Norvegia, a subliniat că vizita delegaţiei parlamentarilor români "nu a lezat în niciun fel bunele relaţii pe care le avem cu Norvegia".

Întrebat dacă este vorba de un abuz, senatorul Ben-Oni Ardelean a răspuns: "Categoric, da", dar senatorul Marian Vasiliev a spus că "nu este un abuz al statului norvegian, ci (...) este vorba de un număr restrâns de funcţionari dintr-o localitate mică, unde domiciliază familia Bodnariu".

"Nu un abuz al statului norvegian, aici vrem să delimităm foarte clar, nu vrem să generalizăm, pentru că noi ca români avem tendinţa să generalizăm. Nu este vorba de statul norvegian, n-are nimeni intenţia să demonizeze statul norvegian, este vorba de o instituţie administrativă. Până la urmă, dacă ne ducem şi simplificăm este vorba de un număr restrâns de funcţionari dintr-o localitate mică, unde domiciliază familia Bodnariu. (...) Acest abuz pe care îl semnalăm noi şi împotriva căruia ne-am ridicat acolo, a fost împotriva unei instituţii administrative a statului norvegian", a explicat Vasiliev.

În perioada 20-22 ianuarie, o delegaţie a Camerei Deputaţilor, condusă de vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Mircea Dolha, din care fac parte deputaţii Mircea Lubanovici, Maria Grecea, Ovidiu Iane, precum şi o delegaţie a Senatului alcătuită din senatorii Titus Corlăţean, Ben-Oni Ardelean şi Marian Vasiliev au efectuat o vizită de lucru în Norvegia. AGERPRES

×
Subiecte în articol: bodnariu Norvegia copii