x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu in literatura mondiala. S-a sinucis prin înfometare

Doliu in literatura mondiala. S-a sinucis prin înfometare

03 Mai 2017   •   10:00
Doliu in literatura mondiala. S-a sinucis prin înfometare

Scriitorul sud-african Karel Schoeman, considerat unul dintre cei mai importanţi ai continentului african, a murit în noaptea de luni spre marţi la Bloemfontein (centrul ţării) la vârsta de 77 ani, după ce a refuzat să mai mănânce şi să mai bea, au raportat mass-media locale citate de AFP.

Scriitor de limbă afrikaans, dar favorabil mişcării anti-apartheid, Schoeman este autorul unei bibliografii impresionante ce cuprinde circa 50 de eseuri şi romane recompensate cu premii.

Născut în 1939, Karel Schoeman a primit în 1999 cea mai înaltă distincţie sud-africană, Ordinul Meritului, din mâinile fostului preşedinte Nelson Mandela.

Mai puţin cunoscut decât contemporanii săi J.M. Coetzee, Nadine Gordimer sau André Brink, romanele sale " 'n Ander Land", "Hierdie lewe", sau "Promised Land" au avut un mare succes în străinătate.

Karel Schoeman a fost recompensat de trei ori cu premiul Herzog, cea mai importantă distincţie literară din Africa de Sud.

Potrivit presei locale, el şi-a pus capăt zilelor la casa de bătrâni în care se retrăsese, refuzând să mai mănânce şi să mai bea. Într-o scrisoare din 27 aprilie publicată de avocatul său, Carl van Rensburg, el preciza că "vrea să înceteze voluntar să mai mănânce şi să mai bea pentru a-şi pune capăt vieţii".

Scriitorul îşi încheie explicaţiile arătând că prin gestul său speră ca "problema autonomiei (persoanelor în vârstă) să fie discutată mai pe larg decât în prezent".

Fostul arhiepiscop Desmond Tutu, erou al luptei anti-apartheid, a luat recent poziţie în favoarea eutanasiei, considerată o crimă în ţara lui. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: Karel Schoeman sinucidere