x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu în literatura românească! A murit dramaturgul şi prozatorul Dumitru (Puşi) Dinulescu

Doliu în literatura românească! A murit dramaturgul şi prozatorul Dumitru (Puşi) Dinulescu

02 Aug 2019   •   15:43
Doliu în literatura românească! A murit dramaturgul şi prozatorul Dumitru (Puşi) Dinulescu

Dumitru (Puşi) Dinulescu, unul dintre cei mai importanţi dramaturgi şi prozatori români, s-a stins din viaţă, a anunţat, vineri, Uniunea Scriitorilor.

"Prin dispariţia lui Dumitru (Puşi) Dinulescu, Uniunea Scriitorilor din România şi întreaga noastră lume literară suferă o grea pierdere", a transmis USR, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Născut la Bucureşti, pe 27 august 1942, a urmat Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti şi apoi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", secţia regie de film şi televiziune.

A fost redactor şi regizor la Televiziune.

A debutat publicistic în "Amfiteatru", în 1966, colaborând ulterior la revistele "România literară", "Viaţa Românească", "Luceafărul", "Vatra", "Tribuna".

A debutat editorial în 1968, cu volumul de povestiri "Robert Calul", urmat de "Linda Belinda" (1979; Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti), "Galaxia Burlacilor" (1980), "Eu şi Robert Calul" (1982), "Îngerul contabil" (1985), "Două piese de teatru" (2002), "Teatru" (2010).

A regizat filmele "Sper să ne mai vedem" (1985; după un scenariu de Ion Băieşu) şi "Nuntă cu sirenă" (1998).

În 2005, Alexandru Tocilescu a regizat pentru Televiziunea Română piesa lui Puşi Dinulescu "Bani de dus, bani de-ntors", avându-i în distribuţie pe Gheorghe Dinică, Sebastian Papaiani, Adriana Trandafir, Carmen Tănase.

În 2018, Dumitru (Puşi) Dinulescu a primit Premiul Opera Omnia din partea Filialei Bucureşti - Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor din România.

În cuvintele Taniei Radu, scriitorul a avut "un ochi necruţător, atent la detalii, la pitorescul când absurd, când lugubru al realităţii româneşti", fiind "beneficiar al unei prize la real de tip gogolian", se mai arată în comunicatul Uniuni Scriitorilor. AGERPRES

×