x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu în literatura românească! A murit scriitorul Ion Lazăr da Coza

Doliu în literatura românească! A murit scriitorul Ion Lazăr da Coza

16 Feb 2020   •   11:58

Scriitorul vrâncean Ion Lazăr da Coza a murit sâmbătă, a anunțat Ziarul de Vrancea

 

Născut la 21 martie 1963, oficial: 02 aprilie 1963 la Tulnici, Vrancea  ION LAZĂR având pseudonimnul literar ION LAZĂR da COZA  a publicat mai multe cărți, este deținătorul mai multor premii literare și era fondator, alături de soția sa Vasilisia Lazăr, a site-ului de artă şi cultură insemnecultuale.ning.com.

ION LAZĂR da COZA a debutat cu poezie în revista ”Ramuri” (1987) și cu proză în ”Convorbiri Literare (2006), a fost prezent în multe antologii și a obținut numeroase premii, inclusiv unul internațional, în Italia. A colaborat la reviste importante, din țară și din străinătate, cu versuri și proză. Despre cărțile lui ION LAZĂR da COZA au scris: Ion Panait, Dumitru Pricop, Corneliu Fotea, Valeriu Anghel, Culiță Ioan Ușurelu, Gheorghe Andrei Neagu, Mircea Dinutz ș.a. Printre cărțile care-au văzut lumina tiparului sub semnaătura lui ION LAZĂR da COZA se numără:le amintim: „Labirintul de zăpadă”, poeme, anul 2002; „Crucea umbrelor. Povestiri”, anul 2008; „Apusul îngerilor. Pobvestiri”, anul 2011; Antologia „Autograf pentru m(â)ine”, Antologie de lirică, proză și arte plastice, anul 2014. Între premiile obținute de scriitorul vrâncean ION LAZĂR da COZA se regăsesc: Premiul I la Secțiunea proză scurtă, din cadrul Festivalului național de creație „VRANCEA LITERARĂ-2012”, pentru volumul „APUSUL ÎNGERILOR (POVESTIRI)”; Premiul „Florin Muscalu” pentru debut în volum – Dragosloveni – 25 octombrie 2002; Premiul la Concursul Interjudeţean de Poezie „Costachi Conachi”; Premiul Centrului de Librării la Salonul literar „Dragosloveni” ediţia a XVIII-a 1987. ION LAZĂR da COZA era fratele lui Tomiță Lazăr, fostul șef al Serviciului de Intervenții Rapide (”mascați”) din IPJ Vrancea, decedat în apele Siretului, în vara anului 2015, după ce își salvase fiica de la înec.

 
La aflarea tristei vești mai mulți scriitori  vrânceni dar și prieteni și cunoscuți au postat pe contul de facebook al regretatului Ion Lazãr da Coza mesaje de condoleanțe.

Îl redăm în continuare pe cel al profesorului Valeriu Anghel

”Pe 24 ianuarie a avut loc la Biblioteca Națională a Republicii Moldova lansarea Enciclopediei Scriitorilor Români Contemporani de Pretutindeni. Am avut o mare bucurie în suflet când am aflat că cel pe care l-am botezat “da Coza” a fost inclus de acad. Mihai Cimpoi în acest volum grandios.

Astăzi...inima îmi plânge!  Este o mare pierdere, PRIETENE Ion Lazãr da Coza, plecarea ta dintre noi.Dumnezeu să te ierte și să te așeze în rândul celor drepți! 

Putere, dragă Vasilisia Lazãr-Grãdinariu!”

Ion Lazăr da Coza era fratele lui Tomiță Lazăr, fostul șef al Serviciului de Intervenții Rapide (”mascați”) din IPJ Vrancea, decedat în apele Siretului, în vara anului 2015, după ce își salvase fiica de la înec.

×
Subiecte în articol: Ion Lazăr da Coza