x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu în sportul mondial. A murit omul care a reinventat NBA-ul

Doliu în sportul mondial. A murit omul care a reinventat NBA-ul

02 Ian 2020   •   08:24
Doliu în sportul mondial. A murit omul care a reinventat NBA-ul

David Stern, fost comisar al ligii profesioniste nord-americane de baschet între 1984 şi 2014, a decedat, miercuri, la vârsta de 77 de ani, la trei săptămâni după ce a fost victima unei hemoragii cerebrale, a anunţat NBA.

''Timp de 22 de ani am fost în primul rând şi l-am văzut pe David în acţiune. A fost un mentor şi unul dintre cei mai dragi prieteni'', a declarat actualul comisar al ligii, Adam Silver, care i-a urmat în funcţie în 2014.

''Mulţumită lui David, NBA este o marcă de nivel global, ceea ce face din el nu numai unui dintre cei mai mari conducători sportivi, dar unul din liderii economici cei mai influenţi ai generaţiei sale'', a mai spus Silver.

Victima unei hemoragii cerebrale pe 12 decembrie, în timp ce se afla într-un restaurant din New York, David Stern a fost internat într-un spital din oraş, într-o stare gravă.

În cursul celor 30 de ani în care s-a aflat în funcţie, fiul unui băcan din New York, licenţiat în drept, a făcut NBA să prospere şi a transformat liga într-o marcă de nivel mondial. NBA s-a confruntat cu grave probleme financiare şi a fost departe de expunerea mediatică a ligii profesioniste de fotbal american (NFL) sau a celei de baseball (MLB).

În timpul mandatului său au fost create şapte francize şi au fost integrate în ligă, ducând numărul echipelor la 30.

Salariul mediu a ajuns de la 250.000 de dolari în 1984 la 5 milioane de dolari în 2014. Unii jucători au devenit vedete de nivel planetar, precum Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird, Kobe Bryant sau LeBron James.

Pentru faptul că a făcut din NBA una dintre cele mai puternice ligi sportive din lume, Stern a fost inclus în Hall of Fame în 2016, iar după retragere a primit titlul de ''comisar emerit''. AGERPRES

×