x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ACCIDENT MUNTENEGRU. Ponta: Marţi aducem decedaţii în ţară. Miercuri va fi declarată zi de doliu naţional

ACCIDENT MUNTENEGRU. Ponta: Marţi aducem decedaţii în ţară. Miercuri va fi declarată zi de doliu naţional

24 Iun 2013   •   19:09
ACCIDENT MUNTENEGRU. Ponta: Marţi aducem decedaţii în ţară. Miercuri va fi declarată zi de doliu naţional

Premierul Victor Ponta a declarat că un avion al Ministrului Apărării va aduce mâine cadavrele celor care au decedat în accidentul din Muntenegru în ţară, urmând ca într-o şedinţă de guvern de mâine dimineaţă să fie stabilită ziua de miercuri zi de doliu naţional. 

Ponta a cerut scuze familiilor victimelor pentru faptul că guvernul nu le-a dat foarte multe informaţii, afirmând că procedurile de identificare a morţilor şi răniţilor sunt dificile, pentru că aceştia nu au acte de identitate asupra lor.

"Transmit în Muntenegru mulţumirile noastre către autorităţile publice, către medici, către cetăţenii simpli care au contribuit la salvarea vieţilor celor răniţi în urma accidentului. Vreau să cer iertare familiilor victimelor, imediat ce vom avea informaţii confirmate le vom transmite noi, nu cred că este scuzabil să dăm informaţii fără să fim 100% siguri", a spus Ponta.

"Problema principală care întârzie identificarea este că victimele nu aveau documentele asupra lor, documentele sunt în epava autobuzului. Facem eforturi să-l scoatem din prăpastie şi pentru a identifica cu certitudine atât persopanele decedate, cât şi cele rănite. Pot să vă confirm doar că 18 persoane sunt decedate, 22 sunt rănite şi 7 sunt la terapie intensivă. Vreau să precizez că toate procedurile şi ceea ce se putea face din partea autorităţile române s-a făcut", a spus Ponta.

Premierul a adăugat că două avioane ale Ministerului Apărării vor pleca mâine în Muntenegru, unul urmând să transporte persoanele decedate, altul răniţii care pot fi transportaţi.

"Cel mai profesionist reprezentant al autorităţilor române, domnul Raed Arafat, se află acolo pentru a coopera cu autorităţile muntenegerene şi pentru a lua decizii cu privire la transportarea răniţilor în ţară. Mâine dimineaţă vor pleca două avioane ale Ministerului Apărării pentru a transporta răniţii în România, numai în măsura în care medicii îşi dau acordul. Mâine, în momentul în care avionul care îi transportă pe decedaţi va decola, vom anunţa familiile şi vom face identificările. Dacă nu se pot face identificările la Podgorica, vom continua procedurile la Bucureşti", a spus Ponta.

Premierul a adăugat că miercuri va fi declarată zi de doliu naţional.

"Mâine vom propune într-o şedinţă de guvern formală ca miercuri să fie declarată zi de doliu naţional în semn de respect pentru familiile celor care au decedat şi pentru a arăta că o mare tragedie poate consilida un sentiment de solidaritate în societatea românească", a spus Ponta. 

×