x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Domeniul tehnic este de viitor

Domeniul tehnic este de viitor

de Eugenia Mihalcea    |    09 Iun 2009   •   00:00
Domeniul tehnic este de viitor

Sectorul IT şi cel economic are nevoie în continuare de tineri absolvenţi.



Universităţile se vor bate, în această vară, pentru a atrage cât mai mulţi candidaţi. Creşterea numărului de locuri fără taxă pentru anul I de licenţă, de la 62.000 la 62.600, dar şi criza care a intrat adânc în buzunarele viitorilor studenţi a determinat instituţiile particulare să nu mai crească taxele de şcolarizare.  

Astfel, vom avea în jur de 150.000 de locuri la universităţile de stat, la care se adaugă, alte circa 100.000 la instituţiile private acreditate. Cum numărul absolvenţilor de liceu este în scădere, fiecare candidat va avea la dispoziţie, în medie, un loc şi jumătate. "Pentru anul 2009-2010, Ministerul Educaţiei a alocat mai multe locuri în centrele universitare din Moldova, păstrând tradiţia de a da prioritate domeniului tehnic. Dezavantajul în Moldova este că sunt puţine centre universitare, respectiv Galaţi, Bacău, Suceava şi Iaşi", a explicat directorul din Ministerul Educaţiei, Ion Ciucă.  

DASCĂL SAU MEDIC, NEINTERESANT

Într-o piaţă în care numai să nu vrei sau să nu îţi permiţi nu devii student, specialiştii din Ministerul Educaţiei, dar şi din domeniul resurselor umane atrag atenţia tinerilor să nu accepte orice ofertă. "Nu ştiu cum se descurcă universităţile private care practică taxe foarte mici. Până la urmă de cât plăteşti, de atâta primeşti", completează Ciucă.

Pe de altă parte, Cezar Istrătescu, Ma­naging Partner la IC Resource, îi sfătuieşte pe tineri să ia o decizie mai bine fundamentată în alegerea unei facultăţi, în această perioadă de criză. În ceea ce priveşte domeniile care vor genera în continuare cerere de angajaţi, specialistul apreciază că "sectorul IT, dar şi domeniul tehnic în general, îşi va continua dezvoltarea".

"Economiştii vor avea avantajul că după finalizarea studiilor se vor putea îndrepta spre domenii variate de activitate: de la departamentele financiare, până la marketing şi vânzări", completează Cezar Istrătescu. Din păcate, profesiile de dascăl şi chiar cea de medic nu mai sunt atât de atractive pentru tineri şi nici nu se preconizează că vor exista pe viitor creşteri salariale în cele două domenii, în măsură să le facă mai interesante. În acest sens, Ion Ciucă spune că, în funcţie de nivelul la care va ajunge gradul de ocupare a locurilor în cazul Ştiinţelor Exacte, Mi­nisterul Educaţiei va lua măsuri de sti­mulare a tinerilor, cu burse sau alte facilităţi.

×
Subiecte în articol: scoala