x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosar de coruptie cu ofiteri PNA

Dosar de coruptie cu ofiteri PNA

04 Feb 2004   •   00:00

Parchetul Anticoruptie a inceput ieri sa faca ordine in propria curte. Doi ofiteri de politie judiciara au fost destituiti dupa ce procurorii au ajuns la ei intr-un dosar de coruptie.

Parchetul National Anticoruptie a destituit ieri doi ofiteri de politie judiciara, din cadrul propriei institutii, la care procurorii au ajuns mergand pe firul unui dosar de coruptie.

Procurorii anticoruptie l-au retinut aseara pe subcomisarul Titi Sultan, din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, pentru trafic de influenta. Sultan fusese si asistent universitar la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti - Catedra "Drept public si Relat ii Internationale". Potrivit anchetatorilor, subcomisarul a cerut si primit, in iulie 2002, sume cuprinse intre 400 si 600 de dolari, de la mai multi absolventi care picasera examenul de licenta.

Promovare cu bani Sultan le promisese ca intervine pe langa membrii comisiilor de reexaminare, pentru ca studentii sa obtina note de promovare la disciplinele Drept penal si Drept civil. Este vorba despre mai multi studenti la Drept, care alesesera sa-si dea licenta la Academia de Politie si au picat licenta. Subcomisarul le-a promis ca in schimbul banilor va interveni pentru admiterea contestatiilor depuse si pentru a fi declarati admisi.

Alti bani, alta distractie In timpul audierilor, procurorii au stabilit ca Sultan a mai cerut bani si de la un ofiter de politie de la Politia de Frontiera Satu-Mare, pentru a-i face rost acestuia de subiectele ce urmau sa se dea la examenul de admitere in Academie, pentru anul universitar 2000.

Si politistii anticoruptie Surpriza a aparut insa pe parcursul anchetei. Procurorii anticoruptie au descoperit ca doi dintre beneficiarii influent ei si facilitatilor oferite de subcomisarul Sultan in schimbul banilor sunt chiar colegi de-ai lor, ofiteri de politie in cadrul PNA. Conducerea Parchetului a dispus ieri destituirea lor, iar fata de unul dintre ei a fost inceputa urmarirea penala pentru marturie mincinoasa. Sultan va fi prezentat astazi in fata judecatorului cu propunere de arestare preventiva.

Legea i-a scapat de coruptie Ofiterii de politie de la PNA nu vor putea fi acuzati de coruptie, chiar daca procurorii ar avea probe imbatabile. Infractiunea de cumparare de influenta a fost introdusa in legislatia romana abia in iulie 2003, prin parchetul anticorupt ie. De la aceasta data, cel care da bani pentru influenta raspunde penal si poate primi o pedeapsa cu inchisoarea intre 2 si 10 ani. "Cei care au savarsit astfel de fapte inainte de incriminarea lor nu vor raspunde penal", a declarat procurorul inspector Alexandru Chiciu. MIRUNA PASA

×
Subiecte în articol: politie observator